filteri close
Objavljeno: 09.03.2024. Image source: Medik
300x600

Zna se šta možete da učinite za svoj metabolizam

Proces metabolizma transformiše hranu u energiju, a njegova efikasnost se može promeniti tokom vremena, zavisno od načina života. 

Mnogi teže da ovaj proces ubrzaju, a ako ste među njima, važno je da znate kako vežbanje, unos proteina i zdrave masti mogu biti od koristi. Eksperti savetuju izbacivanje šećera iz ishrane i podstiču na dnevnu aktivnost.

Rasprave su pokrenute nakon objavljivanja studija koje su istraživale uticaj hladne vode na metabolizam. Jedna od njih, objavljena 2003. godine u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", pokazala je da konzumacija 500 mililitara hladne vode povećava metabolizam za 30% u periodu dužem od sat vremena.

Kako da počnete sa džogiranjem i spremite se za prolećnu sezonu

Postojale su spekulacije o minimalnom povećanju energije koju potrošimo zbog hladne vode.

Doktor Albert An i Rocio Salas Valen su odgovorili na pitanja o verodostojnosti ovih tvrdnji. Doktor An je za "Pop Sugar" rekao da hladna voda potiče metabolizam jer proces termogeneze, koji podrazumeva zagrevanje vode do telesne temperature, zahteva potrošnju energije. 

"Time se telo primorava da radi više i troši više kalorija", objasnio je. Ipak, broj kalorija koje se sagorevaju nije velik.

Prema doktoru Anu, čak i ako se konzumira četiri do pet čaša hladne vode dnevno kroz ceo život, ukupan broj sagorelih kalorija ne bi bio impresivan.

U Srbiji je sad više od pola stanovništva gojazno!

Doktor Rocio Salas Valen, endokrinolog, dodaje da voda pruža mnoge prednosti za zdravlje, poput hidratacije, zaštite bubrega i mišića.

Iako postoje različiti načini za poboljšanje metabolizma, lekari naglašavaju da su osnovni faktori brzine metabolizma starost i genetika, koje ne možemo kontrolisati. 

Međutim, dostupni su određeni pristupi koji mogu podstaći metabolizam, uključujući vežbanje sa tegovima, adekvatan odmor (7-8 sati sna), konzumiranje proteina i, svakako, hidrataciju. Značaj hidratacije posebno su istakli.