filteri close
Objavljeno: 02.03.2024. Image source: Pixabay
300x600

Ako možete da džogirate, to je jako zdrava aktivnost

Početak marta je idealno vreme da razmislite o džogiranju kao načinu da se aktivirate i pripremite za dolazeću prolećnu sezonu.

Džogiranje je vrlo zdrava navika, ali, naravno, nije za svakoga, tako da možda treba da se konsultujete sa svojim lekarom.

Ali, ako želite i možete, evo nekoliko korisnih saveta kako da počnete.

Postavite realistične ciljeve

Prvi korak je postavljanje ostvarivih ciljeva. Ako niste ranije džogirali, cilj može biti trčanje određene distance bez pauze. Počnite sa kratkim razdaljinama i postepeno ih povećavajte.

Nabavite opremu

Kvalitetne patike su ključne. Birajte patike koje pružaju dobru podršku i amortizaciju. Odeća treba da bude prozračna i udobna, prilagođena vremenskim uslovima.

Kako da sprečite pojavu žuljeva dok trčite?

Planirajte rutu

Izaberite rutu koja vam odgovara. Počnite sa ravnicama, a kasnije dodajte blage uzbrdice. Idealno bi bilo da imate nekoliko različitih ruta da ne bi postalo monotono.

Zagrevanje i hlađenje

Pre trčanja obavezno se zagrejte kako biste izbegli povrede. Nakon trčanja, provedite neko vreme istežući se da smanjite bolove u mišićima i takođe izbegnete povrede.

Hidratacija

Voda je vaš najbolji prijatelj. Hidrirajte se pre, tokom i posle trčanja, posebno kako temperature počnu da rastu.

Slušajte svoje telo

Važno je da slušate svoje telo i ne preterujete. Ako osetite bol, smanjite intenzitet ili se odmorite. Treba gurati sebe napred, ali ne po svaku cenu, jer može postojati i previše trčanja. Ovo je važno jer ne postoji univerzalna granica, jer zavisi od vašeg tela, godina, povreda…

Pridružite se grupi ili klubu

Džogiranje sa drugima može biti motivišuće. Pridruživanje klubu ili grupi vam omogućava da upoznate nove ljude i dobijete dodatnu podršku.

Bolja cirkulacija i bolja kondicija kad se nema vremena? Odgovor je: Mikrovežbe

Budite redovni

Pokušajte da trčite u isto vreme svakog dana. To pomaže da trčanje postane deo vaše rutine i pomaže vašem telu na mnogo načina.

Tehnika trčanja

Obratite pažnju na tehniku trčanja. Držite glavu uspravno, ramena opuštena, leđa ispravna, koristite prirodan zamah ruku. Važno je da znate na koji deo stopala treba da se dočekate i kako ruke rade. Ako nemate nekoga u blizini da vam objasni (student DIF-a, trener, iskusniji džoger i sl.), YouTube je prepun instruktivnih videa.

Pratite napredak

Evidentirajte svoje trčanje kako biste pratili napredak. Aplikacije za trčanje mogu biti vrlo korisne za ovo i praktično sve što vam treba. Praćenje napretka može biti dobro kao motivacija, ali i kao upoznavanje sebe i svojih granica.

Uživajte

Najvažnije od svega, uživajte u procesu. Trčanje ne treba da bude samo još jedna obaveza, već način da se oslobodite stresa i uživate u prirodi.

Početak džogiranja u ovom periodu može biti prvi korak ka zdravijem i aktivnijem životnom stilu. Sa pravim pristupom i malo upornosti, bićete spremni da dočekate proleće u punoj formi.