filteri close
Objavljeno: 27.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/birgl
300x600

Ako ste ikada dobili žulj na norama, znate da to može biti izuzetno bolno. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste sprečili da se to ponovi. 

Jedan od najboljih načina da sprečite pojavu plikova je da nosite odgovarajuće patike tokom fizičke aktivnosti. Uverite se da vam patike odgovaraju i da nisu preuske. Takođe, uverite se da imaju dovoljno jastučića da zaštite vaša stopala od uticaja trčanja. Ako ćete trčati po neravnom terenu, razmislite o nošenju patika za trčanje, koje imaju dodatnu zaštitu.

Drugi način da sprečite pojavu plikova je da vaša stopala budu suva. Kada se znojite, vaša stopala mogu postati mokra i to može dovesti do plikova. Nosite čarape napravljene od tkanine koja upija vlagu kako biste održali noge suvim. Možete koristiti puder za stopala ili da nanesete antiperspirant na noge pre nego što obujete čarape.

Kako lečiti plikove na stopalima?

Ako dobijete žulj na stopalu, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste ga sanirali. Prvo, očistite područje sapunom i vodom. Zatim potpuno osušite područje. Potom nanesete zavoj ili gazu preko plika. Uverite se da zavoj nije previše čvrst da ne bi prekinuo cirkulaciju. Možete i da stavite vatu ispod zavoja ako je plik veliki. Konačno, zalepite zavoj.

Dovoljno je 10 minuta dnevno! Ne dozvolite da vas bilo šta spreči

U većini slučajeva, plikovi će zaceliti sami u roku od nedelju ili dve. Međutim, postoje neki slučajevi u kojima ćete možda morati da posetite doktora. Ako imate mehur koji je ispunjen gnojem ili je izuzetno bolan, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć da biste isključili opasnu infekciju. Plikovi mogu predstavljati ogromnu neprijatnost, tako da bi trebalo da se potrudite da ih uopšte ne dobijete.

Mnoge zdravstvene prednosti trčanja

Ne dozvolite da vas strah od žuljeva spreči da idete na trčanje. Trčanje je odličan oblik kardio treninga koji vam može pomoći da sagorite kalorije, poboljšate zdravlje srca, pa čak i poboljšate raspoloženje. Ako želite da izgubite nekoliko kilograma, trčanje je odličan način da to uradite. Ne samo da trčanje sagoreva kalorije (kilometar i po sagoreva oko 100 kalorija), već pomaže i u izgradnji čiste mišićne mase, što zauzvrat pomaže vašem telu da sagoreva više kalorija i dok mirujete. 

Podmladite svoje krvne sudove za samo šest meseci na krajnje neočekivan način

Trčanje samo nekoliko minuta svakog dana može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka, srčanog udara, moždanog udara i neuroloških bolesti. Takođe može poboljšati vaš san, raspoloženje i koncentraciju. Trčanje je odlično i za vaše kosti. Ova vežba može pomoći u izgradnji jakih kostiju i usporiti gubitak kostiju koji dolazi sa godinama. To je zato što uticaj trčanja pomaže u stimulisanju proizvodnje novih koštanih ćelija. Osim toga, dodatne vežbe sa opterećenjem mogu pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze.