filteri close
Objavljeno: 05.02.2020. Image source: ponce_photography/Pixabay
300x600

Evo šta kaže najnovije istraživanje

Istraživači sa Univerziteta Lankaster nedavno su ispitivali da li konzumiranje jogurta može umanjiti rizik od pojave raka dojke.

Rizik od raka dojke povećava se s godinama, a istraživači su utvrdili da je upala jedan od mogućih uzročnika njegovog javljanja.

Žene, oprez! Izgleda da trajna farba za kosu povećava rizik od raka dojke!

Kod mladih žena ćelije se brzo oporavljaju, ali je ovaj proces sporiji u drugoj polovini života, što može dovesti do razvoja karcinoma.

Istraživači su pošli od pretpostavke da bakterijska upala može izazvati karcinom dojke i pokušali da istraže da li konzumiranje jogurta može umanjiti rizik od ove bolesti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Medical Hypothesis.

Poznato je da dojenje smanjuje rizik od nastanka raka dojke. Smatra se da je to posledica prisutnih bakterija koje sadrže fermentisanu laktozu, koja, po svemu sudeći, štiti od razvoja raka.

Istraživači su ispitali dve metaanalize koje su pokazale vezu između unosa mleka i raka dojke.

Portorikanski sos pomogao u otkrivanju uticaja luka na sprečavanje raka dojke

Obe metaanalize pokazale su sledeće – što je više konzumiranih mlečnih proizvoda, poput jogurta, kiselog mleka i sira, niži je rizik od razvoja karcinoma dojke. 

U saopštenju za štampu autori studije izjavili su da još uvek nisu u potpunosti dokazali svoju hipotezu, ali da mlečni proizvodi, posebno jogurt, predstavljaju jeftin potencijalni preventivni lek protiv raka dojke.