filteri close
Objavljeno: 05.03.2024. Image source: Pixabay/naturwohl-gesundheit
300x600

Suplementi kolagena su postali strašno popularni. Influenseri nam svakog dana bombarduju činjenicama o uticaju kolagena na kožu, kosu i nokte.

Harvardski medicinski fakultet je objavio najnovije istraživanje o uticaju suplemenata kolagena na kosu, kožu i nokte.

Šta je kolagen?

Kolagen je glavni strukturni protein u našim tkivima. Nalazi se u koži, kosi, noktima, tetivama, hrskavici i kostima. Kolagen radi sa drugim supstancama, kao što su hijaluronska kiselina i elastin, kako bi održao elastičnost, volumen i vlažnost kože. Takođe, pomaže u stvaranju proteina kao što je keratin koji formiraju kožu, kosu i nokte.

Naša tela prirodno proizvode kolagen koristeći aminokiseline iz hrane bogate proteinima ili kolagenom kao što su bujon od kostiju, meso i riba. Ali starenje, oštećenja od sunca, pušenje i konzumiranje alkohola smanjuju proizvodnju kolagena.

Kolagenski napici i suplementi često sadrže kolagen iz mnogo različitih izvora, kao što su riba, goveda, svinje ili piletina. Obično sadrže peptide, kratke lance aminokiselina koje pomažu u stvaranju esencijalnih proteina u telu, uključujući sam kolagen i keratin.

Kako pravilno negovati kožu lica-5 grešaka koje pravimo u svakodnevnoj rutini

Šta nauka kaže o kolagenskim pićima i suplementima?

Istraživanje kože uključuje:

Pregled i analiza 19 studija, objavljenih u Međunarodnom časopisu za dermatologiju, u kojima je učestvovalo ukupno 1.125 učesnika. Oni koji su koristili suplemente kolagena primetili su poboljšanje u čvrstoći, gipkosti i sadržaju vlage u koži, a bore su postale manje primetne. To zvuči obećavajuće, ali nije jasno da li su ova poboljšanja kože zapravo bila posledica kolagena. Većina ispitivanja koristila je komercijalno dostupne suplemente koji sadrže više od kolagena: vitamini, minerali, antioksidansi, koenzim K10, hijaluronska kiselina i hondroitin sulfat bili su među dodatnim sastojcima.
Nekoliko randomizovanih, kontrolisanih studija (pogledajte ovde i ovde) pokazuju da ispijanje dodataka kolagena sa visokim količinama peptida prolilhidroksiprolina i hidroksiprolilglicina može poboljšati vlažnost kože, elastičnost, bore i hrapavost. Ali potrebne su velike, visokokvalitetne studije da bi se saznalo da li su komercijalno dostupni proizvodi korisni i bezbedni za dugoročnu upotrebu.
Gotovo da nema dokaza koji podržavaju upotrebu kolagena za poboljšanje kose i nokti.

Da li bi trebalo da probate suplemente kolagena ili pića?
U ovom trenutku, nema dovoljno dokaza da će uzimanje kolagenskih pilula ili konzumiranje kolagenskih pića uticati na kožu, kosu ili nokte. Naša tela ne mogu da apsorbuju kolagen u celom obliku. Da bi ušao u krvotok, mora se razgraditi na peptide kako bi se mogao apsorbovati kroz creva.

Ovi peptidi se mogu dalje razgraditi u gradivne blokove koji prave proteine poput keratina koji pomažu u formiranju kože, kose i noktiju. Ili peptidi mogu da formiraju kolagen koji se deponuje u drugim delovima tela, kao što su hrskavice, kosti, mišići ili tetive. Do sada, nijedna ljudska studija nije jasno dokazala da će kolagen koji uzimate oralno završiti u vašoj koži, kosi ili noktima.

Krhki nokti su uglavnom posledica ishrane, ova namirnica posebno pomaže njihovom jačanju

Ako je vaš cilj da poboljšate teksturu i elastičnost kože i minimizirate bore, bolje je da se usredsredite na zaštitu od sunca i koristite lokalne retinoide. Opsežna istraživanja su već pokazala da su ove mere efikasne.

Ako odlučite da isprobate suplemente ili pića sa kolagenom, pregledajte listu sastojaka i proteinski profil. Izbegavajte suplemente sa previše aditiva ili punila. Proizvodi koji sadrže velike količine prolilhidroksiprolina i hidroksiprolilglicina su bolji u smanjenju bora i poboljšanju sadržaja vlage u koži.

Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo kakve nove dodatke ishrani/suplemente. Ljudi koji su skloni gihtu ili imaju druga medicinska stanja koja od njih zahtevaju da ograniče proteine ne bi trebalo da koriste suplemente kolagena ili pića.

Reference:

https://www.health.harvard.edu...