filteri close
Objavljeno: 31.07.2020. Image source: Foto: Pixabay/adamkontor
300x600

Trudnoća je uzbudljivo vreme. Vaše telo prolazi kroz mnoge promene, fizički i emocionalno. Ali tokom narednih devet meseci, promena nivoa hormona može da izazove neke neobične stvari.

Neke od ovih, poput povećanja dodatne dlakavsosti na neželjenim mestima, mogu biti neugodne. Možda ćete pronaći načine kako da ga uklonite.

Da li je depilacija voskom tokom trudnoće sigurna?

Depiliranje voskom tokom trudnoće obično se smatra sigurnim. Međutim, morate imati na umu nekoliko mera predostrožnosti, bilo da depilirate vosak kod kuće ili idete u spa ili salon.

Obavezno potražite iskusnog i licenciranog kozmetičara. Raspitajte se o njihovom iskustvu i obuci.

Proverite da li je kozmetički salon čist i da ponovo ne koriste isti vosak ili trake posle klijenata. To bi moglo da vas dovede u opasnost zbog bakterijskih infekcija. Ponovna upotreba aplikatora ili „dvostruko uranjanje“ natrag u vosak, takođe, povećava rizik od infekcije.

Kožu sa sledećim stanjima ili mrljama ne treba depilirati:

• otvorene rane
• proširene vene
• osip
• ožiljačno tkivo
• mladeži
• prištići
• bradavice
• područja na kojima se primenjuju lekovi protiv akni

Kompleti za depilaciju kod kuće obično su sigurni u trudnoći. Preporučuje se da se pazi da vosak nije previše vruć i da možete videti i dopreti do bilo kojeg područja koje depilirate. To sprečava opekotine na koži, što je bolno i može se zaraziti.

Rast dlake

Kada ste trudni, hormoni uzrokuju promene na vašoj kosi i noktima. Vaš aktivni ciklus rasta traje duže. Kosa na vašoj glavi može narasti i postati gušća. Možda ćete primetiti kako manje dlaka opada na vašoj četki ili pod tušem.

Iako gušća kosa zvuči lepo, nažalost vaša glava nije jedino mesto gde će se dlake progustiti. Mnoge žene primećuju rast dlaka na neželjenim mestima, poput pazuha, nogu i bikini zone ili u području stidne kosti.

Šta očekivati tokom trudnoće i porođaja nakon 40-e?

Takođe je veća verovatnoća da ćete videti dlake na mestima na kojima možda ranije nisu bile prisutn, poput brade, nausnica, donjeg dela leđa, linije od stomaka do vašeg stidnog područja i oko bradavica.

Ne brinite, ovaj novi obrazac rasta dlaka neće trajati zauvek. Otprilike šest meseci nakon porođaja, dlake i nokti će se vratiti u normalu.

U međuvremenu, ukoliko vam nađe dodatne dlake smetaju, depilacija voskom je jedan od načina da je se rešite.

Uklanjanje dlačica pomoću voska

Korišćenje voska za uklanjanje neželjenih dlaka može da uradi profesionalac u salonu ili da radite sami kod kuće, koristeći sopstveni komplet kupljen u prodavnici. Pre nego što dobijete vosak, proverite da je dlaka narasla dovoljno, tako da će se vosak zalepiti.

Postoje dve vrste voska, mekan i tvrd. Mekani vosak se nanosi tankim slojem. Preko voska se stavlja trakica od tkanine, a zatim se brzo odlepljuje u suprotnom smeru od rasta dlake.

Tvrdi vosak se razmazuje debljim slojem, a zatim se ostavi da se osuši dok se ne očvrsne. Tada se sam vosak odvaja u suprotnom smeru od rasta dlake.

Tvrdi vosak ne prijanja na kožu koliko mekani vosak, pa se često koristi na osetljivijim mestima, poput bikini zone ili ispod pazuha.

Osetljivost tokom trudnoće

Vaše telo proizvodi dodatnu količinu krvi i tečnosti za podršku rastućoj bebi. Kao rezultat, vaša koža može biti osetljivija nego inače, što depilaciju čini bolnijim.

Ako se nikada ranije niste depilirali, možda neće biti dobra ideja da započnete tokom trudnoće. Uz saglasnost lekara, pokušajte da uzmete dva Tilenola sat vremena pre tretmana da biste smanjili nelagodu.

Trudnice, ovo morate znati: Šta su preeklampsija i eklampsija?

Recite profesionalcu za negu kože da želite da uradite test na malom delu kože. Ovo će vam dati osećaj kako će se proces osećati i dati vam do znanja kako će vaša koža reagovati. Ako je previše bolno, možete se zaustaviti pre nego što zahvati veliki deo vaše kože.

Depilacija i melazma

Melazma, koja se takođe naziva i maska za trudnoću, uobičajeno je stanje kože koja na licu trudnice formira smeđe ili sivkaste mrlje na koži. Ženama koje imaju melazmu obično se kaže da izbegavaju depilaciju ovih područja. Depilacija može nadražiti kožu i prouzrokovati pogoršanje melazme.

Alternativa depilaciji

Ako utvrdite da je vaša koža previše osetljiva na depilaciju tokom trudnoće, postoje i druge opcije za uklanjanje dlačica.

U zavisnosti od toga gde se nalaze neželjene dlake, možda ćete moći jednostavno da koristite pincetu. Ovo je najbolje za manje oblasti poput obrva ili bradavica. Takođe možete da dlačice uklonite.

Brijanje je najsigurniji način uklanjanja dlaka tokom trudnoće. Ali možda će vam biti teško da obrijete neka područja kako napreduje trudnoća. U ovom slučaju vaš partner će možda moći da vam pomogne.

Izbeljivanje i upotreba hemijskih depilatorija mogu biti opasni tokom trudnoće. Pre nego što ih isprobate, razgovarajte sa lekarom.

Nega kože nakon depilacije voskom

Odmah nakon depilacije izbegavajte jaku sunčevu svetlost i sunčanje. Za 24 sata treba odložit vežbanje i korišćenje proizvoda sa hemikalijama, parfemima i bojama. Već sutradan možete naneti hidratantnu kremu.

Hormoni trudnoće mogu vam stvoriti dodatnu neželjenu maljavost. Depilacija tokom trudnoće je generalno sigurna, ali možda biste trebali razmotriti neke stvari, poput toga da se pobrinete da se depilirate u čistom salonu i da ne nanosite vosak ako imate određena stanja kože.

Vaša koža takođe može biti osetljivija tokom trudnoće, pa je dobra ideja testirati vosak na malom prostoru pre nanošenja na veće delove tela.