filteri close
Objavljeno: 01.06.2022. Image source: Foto: Pixabay/Nika_Akin
300x600

Slatkiši i alkohol imaju nešto zajedničko.

Kako se ispostavilo, vaše telo pretvara alkohol u šećer u telu. Ova konverzija uzrokuje porast nivoa šećera u krvi. Kada na neko vreme prestanete da pijete, nivo šećera u krvi radi upravo suprotno i pada. Kao rezultat toga, vaše telo primećuje odsustvo šećera i počinje da se oseća uskraćeno, što izaziva pojačanu želju za slatkišima. 

Pored toga, efekat koji šećer ima na mozak je prilično sličan dejstvu alkohola. Šećer i alkohol mogu povećati oslobađanje hemikalija poput dopamina i serotonina u mozgu. Njihovo oslobađanje je povezano sa osećajem nagrađivanja koji se aktivira u ponašanjima vezanim za zavisnost, zbog čega su alkohol i šećer izazivaju zavisnost kod ljudi. Jednostavno rečeno, vaše telo traži od šećera da vam pruži isti osećaj koji ste imali od konzumiranja alkohola.

Kako pobediti želju za šećerom i alkoholom

Pre nego što se prepustite bilo kojoj žudnji, sačekajte. Popijte čašu vode ili šolju vrućeg čaja da vidite da li vam to pomaže. Ako ne, pronađite zdravu alternativu ili recept za desert. Prirodna hrana je uvek mnogo bolja opcija u poređenju sa prerađenim slatkišima. Čokoladni mus, tamna čokolada, domaća granola ili voće mogu zadovoljiti vaše potrebe, a da stvari ne izmaknu kontroli.

Postoji i zdrava zamena za piće. Možete probati kombuču, sodu ili gaziranu vodu i bezalkoholno crno vino koje će biti prilično zadovoljavajuće. Sok od brusnice i sok od nara mogu biti zamene za crno vino.

Jednostavan plan: U 3 koraka zaustavite žudnju za slatkišima!