filteri close
Objavljeno: 21.11.2020. Image source: Foto: Pixabay/qimono
300x600

Istraživanje je pokazalo očekivanu stvar

Proučavajući podatke nešto više od 20.000 ljudi istraživači nisu pronašli nikakve razlike u istoriji hroničnih bolesti ili zdravstvenih stanja između onih koji uzimaju vitamine i onih koji ih ne uzimaju. 

Međutim, otprilike trećina onih koji uzimaju ove suplemente izveštava o sveukupnom boljem zdravlju od onih koji ih ne konzumiraju. 

Ukratko, dokazi da multivitamini i mineralne formule deluju na poboljšanje zdravlja u najboljem slučaju su neuverljivi.

Iako su istraživači priznali da studija ima određena ograničenja, ovo nije prva studija koja dovodi u pitanje zdravstvenu korist od multivitamina. 

Studija o kardiovaskularnim ishodima objavljena u magazinu "Annals of Internal Medicine" otkrila je da multivitamini, kao i drugi dodaci ishrani poput omega-3 i folne kiseline, nisu imali značajan efekat na zdravlje srca. 

Slično tome, izveštaj američke grupe "Preventive Services Task Force" pronašao je "ograničene dokaze" koji podržavaju tvrdnje da dodatak vitamina i minerala može pomoći u prevenciji  kardiovaskularnih bolesti. 

Ukoliko uzimate ove dodatke samo zato što mislite da biste trebali i ne vidite nikakve zdravstvene benefite, možda je vreme da preispitate svoje vitaminske navike, smatra istraživač vitamina Safi Kan sa Univerziteta Zapana Virdžinija.