filteri close
Objavljeno: 19.08.2019. Image source: mohamed Hassan from Pixabay
300x600

Nauka jeste rekla svoje, ali...

Postoje objektivne razlike između muškaraca i žena, ali postoji još više predrasuda i neutemeljenih verovanja. Jedno od uvreženih verovanja je da su žene bolje u obavljanju više stvari istovremeno, odnosno „multitaskingu“, kako glasi barbarizam izveden od engleske reči.

Ali, nova naučna istraživanja pokazala su da je u pitanju još jedna predrasuda. Patricia Hirsch i njen tim sa Instituta za psihologiju Univerziteta Ahen u Nemačkoj ispitali su naučno ovaj stereotip. Uzorak je činilo 96 subjekata, 48 muškaraca i 48 žena. Oni su radili dva testa: jedan u kome su radili dve stvari paralelno i jedan u kome su se menjali između zadataka.

Oni su svoje nalaze objavili u žurnalu PLOS One, a zaključak je (kako kome i manje-više) očekivan: ne postoje bitnije razlike među polovima kada je u pitanju multitasking (izvinite sad ako smo vam srušili neki mit).

Upuštanje u multitasking zahteva veliki kognitivni napor, pošto on uključuje „privremeno preklapanje kognitivnog procesa u rešavanju zadataka“.

Drugim rečima, rađenje nekoliko stvari u isto vreme zahteva mnogo više energije nego rađenje jedne po jedne stvari.

U praksi, umesto da radi više stvari od jednom, ljudski mozak se brzo prebacuje između zadataka tokom multitaskinga, što traži mnogo kognitivnih resursa i izaziva napor.

Ali, kako su istraživači ispitali razlike u polovima?

Doktorka Hirsch i njene kolege pitali su ispitanike da se upuste u dva skupa aktivnosti. Prvi su nazvali „dual tasking“, odnosno rađenje dve stvari u isto vreme, a drugi je bio „serijski tasking“, odnosno prebacivanje pažnje sa jednog zadatka na drugi.

U oba slučaja, istraživači su otkrili da multitasking utiče na vreme reakcije i na tačnost i kod žena i muškaraca u podjednakoj meri. Napor koji multitasking izaziva kod muškaraca i žena bio je značajan i vrlo ujednačen među polovima.

U multitasking su uključena tri kognitivna procesa: ažuriranje radne memorije, upuštanje u zadatak i njegovo napuštanje, kao i inhibicija. U sva tri su muškarci i žene bili podjednako dobri, odnosno podjednako loši.

„Trenutni podaci snažno navode da ne postoje značajne razlike u polovima kada je u pitanju multitasking“, zaključak je istraživačkog tima.