filteri close
Objavljeno: 28.03.2024. Image source: Pixabay/RonaldCandonga
300x600

Ovo osećanje nelagode se javlja čak i kod vrlo uspešnih ljudi.

"Imposter sindrom" je psihološki obrazac u kojem pojedinac sumnja u svoje postignuće i ima stalni strah da će biti otkriven kao "prevara", uprkos dokazima o svojoj sposobnosti. 

Osobe koje doživljavaju imposter sindrom često pripisuju svoj uspeh sreći ili spoljnim faktorima umesto svojim sopstvenim sposobnostima. To može dovesti do osećaja nedostatka, anksioznosti i nedostatka samopouzdanja, čak i u situacijama gde je osoba vešta i uspešna.

Impostor sindrom je prilično čest, i mnogi uspešni pojedinci u različitim oblastima su ga doživeli u nekom trenutku svog života. Može ga izazvati faktori kao što su perfekcionizam, visoka očekivanja, poređenje sa drugima ili situacije u kojima se osoba oseća kao da ne pripada.

Prevazilaženje impostor sindroma često uključuje prepoznavanje i izazivanje negativnih obrascima mišljenja, priznavanje svojih postignuća i sposobnosti, traženje podrške od drugih, i preoblikovanje neuspeha kao prilika za učenje. Terapija, coaching i grupe podrške takođe mogu biti korisni za osobe koje se bore sa impostor sindromom.

Imposter sindrom – šta preduzeti kada sumnjamo da nismo dorasli izazovima sa kojima se susrećemo