filteri close
Objavljeno: 23.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/lograstudio
300x600

Sindrom iritabilnog creva (nervoznih creva) je stanje koje karakteriše bol u stomaku i promene u crevima koje se mogu manifestovati kao ponavljajuća ili hronična dijareja, zatvor ili njihova kombinacija. 

Iako ne postoji test koji može definitivno da dijagnostikuje sindrom iritabilnog kolona, lečenje se fokusira na ublažavanje simptoma ovog poremećaja. Dok teži slučajevi mogu zahtevati lekove, blaži slučajevi se često mogu kontrolisati kontrolom stresa, izbegavanjem hrane koja izaziva probleme, unosom vlakana i vode, dovoljnom količinom sna i redovnim vežbanjem.

Studija iz 2011. godine je otkrila da je redovno vežbanje povezano sa smanjenjem ozbiljnosti simptoma nervoznih creva, i obrnuto, manje fizičke aktivnosti je povezano sa težim simptomima. Istraživači su pratili učesnike između tri do šest godina kasnije i objavili još jednu studiju 2015. godine, koja je izvestila da su oni koji su se pridržavali redovne fizičke aktivnosti imali trajne pozitivne efekte u pogledu simptoma iritabilnog kolona.

Na koji način vežbanje pomaže?

Iako istraživači još uvek pokušavaju da utvrde zašto vežbanje može da umanji ozbiljnost simptoma nervoznih creva, veruju da bi to moglo biti rezultat manjeg stresa, boljeg sna, izbacivanja gasova, poboljšanih pokreta creva i opšteg blagostanja. Stres i loš san su veliki pokretači za IBS, a fizička aktivnost može pomoći u smanjenju stresa i promovisanju boljih navika spavanja. Više pomeranje tela pomaže u njegovom naporu da eliminiše gasove i nastalu nelagodnost, kao i da podstakne pražnjenje creva. Zdrav način života je često najbolji lek za IBS.

Još jedna studija iz 2015. godine bavila se uticajem vežbanja na smirivanje "nervoznih creva" i pronašla da  joga može poboljšati simptome sindroma iritabilnog kolona. Ako joga nije vaš izbor, možete upražnjavati hodanje, vožnja bicikla, plivanje, vežbe sa telesnom težinom. 

Najnovija studija: Dečja astma i alergije na hranu su povezane sa pojavom sindroma iritabilnog kolona u tinejdžerskom dobu