filteri close
Objavljeno: 23.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/nastya_gepp
300x600

Velika studija o deci i tinejdžerima otkriva da ako deca sa 12 godina imaju astmu ili alergije na hranu imaju povećanu šansu za razvoj tinejdžerskog sindroma iritabilnog kolona.

Sindrom iritabilnog kolona pogađa više od 1 od 10 ljudi, ali  svi koji imaju ove simptome ne konsultuju lekara. Ovaj sindrom može uticati na adolescente, tinejdžere i odrasle.

Prema starijoj studiji, neki stručnjaci procenjuju da oko 14% tinejdžera doživljava ovaj poremećaj. Međutim, malo nedavnih studija istraživalo je prevalenciju kod mlađih ljudi.

Lekari ne razumeju u potpunosti šta uzrokuje sindrom iritabilnog kolona, ali novo istraživanje kod šesnaestogodišnjaka sugeriše snažnu vezu sa prethodnom i istovremenom astmom i alergijama na hranu.

7 navika koje mogu izazvati iritantne probleme (i kako ih se rešiti)

Tinejdžeri koji su imali sindrom iritabilnog kolona sa 16 godina imali su gotovo dvostruko veću verovatnoću da su imali i astmu u 12. godini, a skoro polovina njih je u toj dobi imala i preosetljivost na hranu.

Istraživači su sproveli svoje istraživanje na Univerzitetu u Geteborgu i na Institutu Karolinska u Stokholmu u Švedskoj. Oni su ga predstavili na konferenciji UEG Week Virtual 2020

Sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona nije opasan po život, ali izaziva nelagodnost, posebno kod tinejdžera i mladih žena. 

Bol u stomaku je glavni simptom sindroma iritabilnog kolona.

Ljudi sa iritabilnim kolonom mogu doživeti grčeve, nadimanje i gasove i imaće najmanje dva od sledećih simptoma:

⦁ Bol ili nelagodnost prilikom pokreta creva.
⦁ Promene u rasporedu rada creva.
⦁ Promene na stolici zbog zatvora ili dijareje.

Sindrom nervoznih creva – stres, ishrana ili nešto treće?

Sindrom iritabilnog kolona nije bolest; to je funkcionalni poremećaj u kome se creva ne ponašaju normalno. Ne prouzrokuje fiziološku štetu, što lekarima otežava postavljanje direktne dijagnoze.

Neki tinejdžeri možda ne žele da skrenu pažnju na takve simptome. 

Studija

Studija je uključivala praćenje zdravlja 2.770 dece od rođenja do navršenih 16 godina putem upitnika. Roditelji su popunjavali upitnike u ime i za račun svoje dece sve dok učesnici nisu napunili 16 godina kada su sami odgovarali na pitanja.

Upitnici su postavljani o prisustvu astme, alergijskog rinitisa, ekcema i preosetljivosti na hranu kada su deca imala 1, 2, 4, 8, 12 i 16 godina. Kada su učesnici imali 16 godina, odgovarali su na pitanja koja su proistekla iz upitnika Rim III o pedijatrijskim gastrointestinalnim simptomima.

Prema njihovim odgovorima, istraživači su učesnike rasporedili u tri grupe: Sindrom iritabilnog kolona, funkcionalni bol u stomaku i funkcionalnu dispepsiju.

Od učesnika, 11,2% osoba sa sindromom iritabilnog kolona, takođe, je imalo astmu u dobi od 12 godina, dok je samo 6,7% osoba bez  sindroma iritabilnog kolona imalo astmu u toj dobi. Dok je 29,2% osoba koje nisu imale iritabilni kolon sa 16 godina prijavilo da je imalo preosetljivost na hranu sa 12 godina, ta cifra je porasla na 40,7% za one sa sindromom iritabilnog kolona.

Ne oklevajte da se obratite svom lekaru ako imate ove simptome!

Analiza je otkrila povezanost između astme, preosetljivosti na hranu i ekcema u 16. godini sa većim rizikom od razvoja sindroma iritabilnog kolonau toj dobi.

Istraživanje može pomoći u identifikovanju uzroka ovog sindroma

Do sada se znalo da alergija i imunska disregulacija igraju ulogu u razvoju sindroma iritabilnog kolona, ali su prethodne studije o bolestima povezanim sa alergijom i ovim sindromom bile kontradiktorne.

Sada, međutim, nalazi pronađeni u ovoj velikoj studiji sugerišu da postoji zajednička patofiziologija između uobičajenih bolesti povezanih sa alergijama i sindroma iritabilnog kolona kod adolescenata.