filteri close
Objavljeno: 23.07.2020. Image source: foto: Pixabay/geralt
300x600

Evo kada treba posetiti hitnu pomoć i zašto neki simptomi mogu značiti put do medicinske ustanove - ili barem poziva vašem lekaru.

Pandemija COVID-19 imala je značajan uticaj na rad bolnica. Ozbiljni zdravstveni problemi poput srčanog udara i moždanog udara ne čekaju da se pandemije završe, zato lekari upozoravaju ljude da ne zanemaruju ozbiljne zdravstvene simptome i da im se obavezno obrate kada ih primete.

Vaš lekar može proceniti težinu vaše bolesti i na odgovarajući način vas uputiti da idete tamo gde ćete dobiti najbolji tretman. 

Pravi nivo nege je važan. Klinike su pogodan izbor za manje tegobe poput infekcije uha ili upale mišića. Bolnice su za zbrinjavanje stanja koja su ozbiljnija ili će im možda trebati rendgenski snimci. Hitna pomoć je namenjena za stanja kao što su srčani udar, moždani udar, jaki trbušni bolovi ili vanredna stanja mentalnog zdravlja.

Neki blagi simptomi koji bi se mogli odbaciti mogu biti pokazatelj ozbiljnije situacije. 

Simptomi koji mogu ukazivati na ozbiljnu zdravstvenu zabrinutost

Akutni bolovi u leđima - Iako ovo može biti signal povrede poput istegnutog mišića, bol u leđima može značiti i diskurs herniju ili čak karcinom dojke, pluća ili primarne kosti.

Bol u stomaku - Bol u stomaku je uobičajeni simptom sindroma iritabilnog kolona (IBS), koji može biti u obliku opstipacije ili proliva, ili grčeva. Ali ako dođe do promene u radu creva ili krvi u stolici, to je nešto ozbiljnije stanje. Ako imate i bolove u trbuhu sa gubitkom kilograma, obavezno kontaktirajte lekara.

Život sa Kronovom bolešću: Prepoznavanje i upravljanje simptomima

Gasovi – Problem sa gasovima se može manifestovati kao oštar bol u grudima. Kada ga izbacite, bol i pritisak bi trebali prestati. Međutim, to može biti i nešto mnogo ozbiljnije: srčani udar. Ako se znojite ili osećate vrtoglavicu i slabost uz bolove u grudima, to je vrlo ozbiljno i upućuje na srčani udar. Njegovi ostali simptomi su težinu u grudima, posebno levoj stranu koja se može prenositi na levo rame, pa čak i u levu stranu vilice.  Ako nikada ranije niste doživeli ove simptome, neka vas neko odvede u hitnu pomoć - ne vozite se sami.

Prepoznajte  znakove moždanog udara i delujte brzo

Simptomi moždanog udara uključuju nagli početak slabosti udova, nemogućnost koordinacije, iznenadni gubitak govora ili otežano gutanje. Možete osećati kao da se gušite kada pokušavate progutati.

Najvažnija stvar koju treba da znate o simptomima moždanog udara je da, ako mislite da imate moždani udar, odmah idite do najbliže hitne pomoći. Ako se reaguje dovoljno brzo, postupak može pomoći da se otvori pacijentova blokirana arterija i spreči trajno oštećenje mozga.

Kratkoća daha može da prati sva gore navedena stanja, ali može značiti i anemiju, upalu pluća ili zatajenje srca. Pametno je kontaktirati doktora ako nema opravdanih razloga za kratkoću daha.

VAŽNO UPOZORENJE! Ovo su znaci da vaše srce ne radi kako treba!

Najbolji način da izbegnete hitnu terapiju je da sarađujete sa svojim lekarom opšte prakse kako biste upravljali svojim zdravljem. Godišnja poseta će uključivati, bar, fizički pregled i krvne pretrage, koji vam mogu pomoći da proverite zdravlje svojih bubrega i srca, nivo holesterola i druge stvari.

Ako se vaša bol ne poboljšava bez lekova i bez odmora, kontaktirajte svog lekara.