filteri close
Objavljeno: 23.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Amina Filkins
300x600

O prirodnim metodama za indukciju porođaja se obično govori u popularnoj literature ili se iskustvo prenosi sa generacije na generaciju.

Što se tiče začinjene hrane — ljudi su pretpostavili da jedenje začinjene hrane može da iritira gastrointestinalni trakt i da to može da izazove kontrakcije materice, ali to se ne zna sa sigurnošću.

Neka istraživanja su pokušala da povezuju jedenje začinjene hrane sa ubrzanim porođajem, ali nemamo čvrste podatke koji dokazuju da začinjena hrana izaziva trudove.

Jedenje začinjene hrane za pokretanje porođaja zapravo može izazvati više nelagodnosti za pacijentkinju. Ako imate žgaravicu, verovatno je najbolje da izbegavate da jedete začinjenu hranu, a trebalo bi da razgovarate i sa svojim akušerom o opcijama lečenja. Začinjena hrana je često okidač za gorušicu, a iskusiti žgaravicu tokom trudnoće može biti veoma neprijatno.

Pošto ne postoji garancija da će jedenje začinjene hrane ubrzati porođaj, dodavanje potencijalne neugodnosti žgaravice možda neće biti vredno truda. Umesto toga, razgovarajte sa svojim lekarom. Možete da razgovarate o drugim metodama za indukciju porođaja koje su bezbedne i efikasne ako želite da saznate više. 

Alternativne namirnice koje mogu pomoći u izazivanju porođaja

Važno je održavati uravnoteženu ishranu tokom trudnoće, a o tome treba da razgovarate sa svojim akušerom. Jedenje začinjene hrane tokom trudnoće, posebno ako uživate u njoj, generalno je bezbedno; međutim, može izazvati neke neprijatne nuspojave kao što su žgaravica i loše varenje.

S druge strane, postoji nekoliko namirnica za koje se priča da pomažu u izazivanju porođaja, kao što su ricinusovo ulje, urme, ananas i čaj od listova maline, da spomenemo samo neke. Međutim, i za njih postoji malo naučnih dokaza koji podržavaju i ove tvrdnje. Opet, kao i sa začinjenom hranom, iako možda ima istine u pričama starih žena, podaci su neubedljivi o tome koliko su ove namirnice efikasne u indukciji porođaja.

Zdrava ishrana u trudnoći je veoma važna