filteri close
Objavljeno: 31.05.2023. Image source: Foto: Pexels/iam luisao
300x600

Zubni apsces je kvrga ispunjena gnojem na desnima. Obično se nalazi ispod ili oko zuba, i nastaje usled bakterijske infekcije. 

Simptomi zubnog apscesa mogu biti bol prilikom jela ili konzumiranja toplih ili hladnih tečnosti, groznica, loš zadah, upaljeni limfni čvorovi i, naravno, nelagodnost. Nažalost, oni koji puše, ne održavaju odgovarajuću zubnu higijenu, imaju suva usta ili imaju nizak imuni sistem, mogu biti skloniji zubnim apscesima.

Zbog toga je najbolje da se pobrinete za to što je pre moguće jer, u retkim slučajevima, infekcija može dovesti do drugih problema u telu i uticati na srce i mozak. S obzirom na to, da biste sprečili da dođe do te tačke, najbolje je odmah dijagnostikovati infekciju. Međutim, kada je u pitanju lečenje, mnogi se mogu zapitati da li je apsces u stanju da se izleči sam. Evo šta znamo.

Lečenje zubnog apscesa

Zubni apces ne prolazi sam od sebe. Što je duže ostavljen samostalno bez lečenja, to mogu biti gore posledice. U stvari, ako ne osećate nikakav bol, to samo znači da nerv iz zuba više ne radi.

Zbog toga, stomatolog treba da što pre reaguje i leči. Međutim, pre nego što ga leči, lekar će dijagnostikovati apsces tako što će obaviti nekoliko pregleda, kao što je rendgenski snimak čitavih vaših usta, i lagano dodirnuti područje gde je apsces da bi video koliko je to područje osetljivo. Kada se zvanično dijagnostikuje, gnoj iz kvrge će biti izvađen. U nekim slučajevima kada problem dolazi iz unutrašnjosti zuba, biće očišćen kanal korena. Ako se kanal korena ne može očistiti, stomatolog će možda morati da ukloni zub u potpunosti.

Kako sprečiti zubni apsces?

Da biste izbegli bol zbog zubnog apscesa ili čak kanala korena, sledite nekoliko jednostavnih svakodnevnih zadataka. Kao prvo, budite dosledni kada je u pitanju pranje zuba. To vas može spasiti od mnogo neprijatnosti na duge staze. Osim pranja zuba dva puta dnevno, preporučuje se i čišćenje koncem. Osim toga, bitno je da idete na kontorle kod zubara najmanje dva puta godišnje, tako se svaki apsces može otkriti rano.

I na kraju, prestanak pušenja može napraviti veliku razliku ne samo u izbegavanju apscesa, već i u opštem zdravlju zuba.

5 upozoravajućih znakova da što pre posetite zubara