filteri close
Objavljeno: 24.06.2020. Image source: Pixabay/Couleur
300x600

U toku je sezona, evo u čemu sve pomaže trešnja

Sezona trešanja je u punom jeku. Zdravstveni stručnjaci ih nazivaju "prirodnim lekom sa drveta", jer su izvor vitamina koji jačaju otpornost organizma, poboljšavaju varenje, rasterećuju srce.

Bogate su biljnim pigmentima koji sprečavaju nastanak bora i celulita.

Jedrinom, tamnocrvenom ili žutom bojom, omiljenim slatkastim ukusom, trešnje malo koga ostavljaju ravnodušnim.

Umanjite stres hranom, OVO su najbolje namirnice za to

Reč je o izuzetno zdravom voću, jer slasni plodovi sadrže obilje korisnih sastojaka.

Trešnje imaju veliku količinu vitamina C i cinka koji su veoma važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv.

Međutim, najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama.

Sve je zdravije, lepše i ukusnije uz divni NAR

Oni jačaju vezivno tkivo, te sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom.

Aromatični loptasti plodovi, takođe, mogu da spreče nastanak celulita, a skoro je na američkom univerzitetu u Vermontu dokazano da su antocijanidini dobri i protiv upale mišića i grčeva u listovima nogu.

Osim toga što podstiče dobar izgled, ovo voće, zahvaljujući zaštitnim kiselinama i voćnom šećeru, poboljšava rad želuca, creva i pankreasa, a samim tim i varenje.

Još jedna korist maslinovog ulja, ovog puta za starije


Trešnje izbacuju višak vode iz organizma, rasterećuju srce, krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.

Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima poput paradontoze.

Izvor: Medik, RTS