filteri close
Objavljeno: 05.01.2025. Image source: Medik
300x600

Recept za zdrav i ukusan hleb sa suvim voćem i orašastim plodovima koji će upotpuniti vaš božićni sto

Božić je vreme kada se kuhinja ispunjava mirisima koji vraćaju u detinjstvo: miris cimeta, vanile i pečenog hleba.

Ako želite da unesete dodatnu toplinu u svoj dom, nema boljeg načina od pripreme domaćeg božićnog hleba. Ovaj recept kombinuje zdravlje i ukus, koristeći prirodne sastojke poput integralnog brašna, suvog voća i orašastih plodova.

Koje vino se služi uz koju hranu?

Za pripremu ovog hleba biće vam potrebni sledeći sastojci:

- 300 g integralnog pšeničnog brašna,

- 100 g ovsenog brašna (ili blendanih ovsenih pahuljica),

- 1 kašičica praška za pecivo,

- 1/2 kašičice sode bikarbone,

- prstohvat soli,

- 2 kašičice cimeta,

- 50 g suvog grožđa,

- 50 g seckanih suvih kajsija,

- 50 g seckanih oraha ili lešnika,

- 2 kašike meda (ili agava sirupa za vegansku opciju),

- 250 ml bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka),

- 2 kašike kokosovog ulja.

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pripremite duguljasti pleh za hleb tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

2. U velikoj posudi pomešajte integralno i ovseno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.

3. Dodajte suvo voće i orašaste plodove u brašno, pa sve dobro izmešajte kako bi se ravnomerno rasporedili.

4. U drugoj posudi pomešajte tečne sastojke: med, bademovo mleko i kokosovo ulje. Polako ih sipajte u smesu sa brašnom i mešajte dok ne dobijete glatko testo.

5. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i poravnajte površinu. Po želji, hleb možete ukrasiti celim orasima ili suvim voćem.

6. Pecite 40-50 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.

Fermentisana hrana kod kuće: Kako napraviti kimči, kombuču ili kefir i koje su njihove zdravstvene koristi

Kada se hleb ispeče, ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja. Ovaj božićni hleb je idealan uz jutarnju kafu, čaj ili kao deo svečane trpeze. Ne samo da je ukusan, već je i nutritivno bogat, pa možete uživati bez griže savesti.

Unesite duh Božića u svoj dom i podelite ovaj specijalitet sa svojim najmilijima. Svaki zalogaj ovog hleba donosi toplinu, radost i sećanje na ono što je zaista važno tokom praznika — ljubav i zajedništvo.