filteri close
Objavljeno: 08.10.2024. Image source: Medik
300x600

Fermentacija hrane postaje sve popularnija širom sveta, a sve češće je prisutna i u našim domovima. Priprema fermentisanih namirnica kao što su kimči, kombuča i kefir ne samo da je zabavna i jednostavna, već donosi i mnogobrojne zdravstvene koristi.

Fermentacija podrazumeva prirodni proces tokom kojeg mikroorganizmi, poput bakterija i kvasaca, razgrađuju šećere u hrani i pretvaraju ih u kiseline, gasove ili alkohol. Ovaj proces ne samo da poboljšava ukus hrane, već i doprinosi poboljšanju zdravlja.

Kimči – tradicionalna korejska fermentisana hrana

Kimči je fermentisana mešavina povrća, najčešće kupusa, sa dodatkom začina, ljutih paprika i drugih sastojaka poput belog luka i đumbira. Priprema kimčija kod kuće je prilično jednostavna.  

Kako napraviti kimči:

1. Sastojci: kineski kupus, so, ljute papričice, beli luk, đumbir, riblji sos (opciono), šećer.

2. Priprema: Kupus se prvo posoli i ostavi da odstoji nekoliko sati da bi otpustio vodu. Zatim se pravi pasta od začina – pomešajte beli luk, đumbir, ljute papričice i riblji sos. Ova pasta se meša sa kupusom, a zatim se smeša ostavi da fermentiše u teglama na sobnoj temperaturi nekoliko dana do nedelju dana, u zavisnosti od željenog stepena fermentacije.

Zero-waste kuvanje: Kako smanjiti otpad i uštedeti novac u kuhinji

Zdravstvene koristi kimčija:

Kimči je bogat probioticima, zahvaljujući prirodnoj fermentaciji. Probiotici poboljšavaju rad digestivnog sistema, jačaju imuni sistem i mogu doprineti smanjenju upalnih procesa u organizmu. Kimči je takođe bogat vitaminima C i K, kao i antioksidansima. A povrh toga je odličan prilog svakoj hrani.

Kombuča – fermentisani čaj

Kombuča (u SFRJ smo je nepravilno zvali "kombuha")  je fermentisano piće koje se pravi od zaslađenog čaja fermentisanog uz pomoć simbiotske kulture bakterija i kvasaca (SCOBY). Njena popularnost raste zbog osvežavajućeg ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi.

Kako napraviti kombuču:

1. Sastojci: crni ili zeleni čaj, šećer, SCOBY (simbiotska kultura bakterija i kvasaca).

2. Priprema: Prvo skuvajte čaj i dodajte šećer. Kada se čaj ohladi na sobnu temperaturu, dodajte SCOBY i ostavite smesu u staklenoj posudi pokrivenoj krpom na toplom mestu da fermentiše 7-10 dana. Nakon fermentacije, možete ga aromatizovati voćem ili začinima po želji.

5 namirnica koje poboljšavaju sistem za varenje

Zdravstvene koristi kombuče:

Kombuča je bogata probioticima, koji doprinose zdravlju creva. Sadrži i antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju slobodnih radikala u telu, a neki istraživači veruju da može doprineti i detoksikaciji jetre. Pored toga, kombuča može imati blagotvoran uticaj na varenje i nivo energije.

Kefir – fermentisano mlečno piće

Kefir je fermentisano piće bogato probioticima, koje se pravi fermentacijom mleka uz pomoć kefirnih zrnaca, koja sadrže mešavinu bakterija i kvasaca.

Kako napraviti kefir:

1. Sastojci: mleko (kravlje, kozje ili biljno), kefirna zrnca.

2. Priprema: Kefirna zrnca se stave u mleko i ostave da fermentišu 24 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga, zrnca se odvoje, a napitak je spreman za konzumaciju.

Zdravstvene koristi kefira:

Kefir je bogat probioticima, vitaminima B grupe, kalcijumom i magnezijumom. Ovaj napitak pomaže u regulaciji crevne flore, poboljšava varenje i jača imuni sistem. Neke studije sugerišu da redovno konzumiranje kefira može pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze i u regulaciji krvnog pritiska.

Kefir: "magično mleko" koje čuva organizam i produžava život

Fermentisana hrana je odličan način da unesete korisne probiotike i hranljive materije u svoju ishranu. Kimči, kombuča i kefir mogu se lako napraviti kod kuće uz malo truda, a njihov redovan unos može značajno poboljšati vaše opšte zdravlje.

Isprobajte ove recepte i uživajte u domaćim fermentisanim proizvodima koji ne samo da su ukusni, već su i puni benefita za vaše telo.