filteri close
Objavljeno: 21.08.2023. Image source: Unsplash
300x600

A samim tim i opšte zdravlje organizma

Zdrava creva mogu podržati neke neočekivane funkcije, kao što su podrška našem imunološkom zdravlju i mogući uticaj na naše mentalno zdravlje. 

Mnogo je faktora koji mogu da utiču na naše varenje i crevno zdravlje, uključujući genetiku, način rođenja i upotrebu određenih lekova.  

Kada je u pitanju naša ishrana, određeni izbor hrane može značajno da podrži zdravlje naših creva, dok drugi mogu da ometaju ovaj zdravstveni aspekt. 

Generalno, ishrana bogata ultra-prerađenom hranom, ishrana s malo voća i povrća, i uključivanje velikih količina alkohola u ishranu mogu negativno da utiču na zdravlje creva.  

S druge strane, ishrana bogata namirnicama, biljnim izvorima proteina, nezasićenim mastima (kao što su avokado i maslinovo ulje) i izvorima vlakana povezana je s pozitivnim efektima na zdravlje creva. Fermentirana hrana može opskrbiti telo probioticima ili korisnim bakterijama, koje takođe mogu pomoći u postizanju ciljeva zdravlja creva.  

3 krupne promene u vašem telu kad se odreknete hleba

1. Pistaći

Pistaći su biljni izvor kompletnog proteina koji sadrži 3 grama vlakana po porciji. Podaci pokazuju da kombinacija vlakana i fitohemikalija prisutnih u pistaćima može da dospe do dela debelog creva, što na kraju pomaže u regulaciji sastava mikrobiote.

U jednoj studiji koja je upoređivala efekte svakodnevne konzumacije pistaća u odnosu na badem, pistaći su pokazali veći efekat od badema na mikrobiotu creva, povećavajući broj potencijalno korisnih bakterija koje mogu podržati naše zdravlje. Kombinacija vlakana koja podržavaju zdravlje creva sa zdravim mastima i biljnim proteinima koje pistaći pružaju može pomoći u snižavanju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, što je svakako bonus.

2. Kefir

Kefir je fermentirani mlečni napitak koji sadrži bakterije mlečne kiseline, što ga čini izvorom progutanih mikroorganizama koji mogu blagotvorno regulisati zdravlje creva, pa čak i lečiti ili sprečiti upalne bolesti creva. Ovaj proizvod može pozitivno uticati na ravnotežu crevnog mikrobioma i promovisati protivupalno delovanje – dva aspekta koji mogu podržati zdravlje creva.

Podaci su pokazali povećanje količine korisnih bakterija u crevima nakon redovnog konzumiranja kefira. Dakle, iako povremeno piće od kefira može biti prijatno, da biste iskoristili prednosti ovog fermentisanog napitka, preporučuje se da ga učinite delom vaše svakodnevne rutine.

Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?

3. Suve šljive

Postoji razlog zašto su suve šljive toliko popularne u domovima za starije osobe - odlična su hrana za varenje. Jedna porcija suvih šljiva sadrži tri grama rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja mogu pomoći u održavanju zdravlja probave. Pokazalo se da suve šljive značajno povećavaju težinu i učestalost stolice. Jedna studija, koja je procenjivala četrdeset osoba s zatvorom tokom 8 nedelja, pokazala je da je konzumacija 50 grama suvih šljiva svaki dan (oko 4-6 suvih šljiva) rezultirala poboljšanom konzistencijom i učestalošću pražnjenja creva u odnosu na konzumaciju vlakana psilijuma.

4. Banana

Kao i mnogo voća, banane su izvor vlakana, koji su nutrijent superhrane koji mogu pomoći u održavanju probave i zdrave crevne mikrobiote kroz redovno pražnjenje creva. Ako ste ljubitelj blago nezrele banane (poznate kao one koje imaju blago zelenu koru), znajte da dobijate dodatnu količinu prebiotičkih vlakana kada se odlučite za ovo voće. Prebiotici deluju kao "gorivo" za probiotske bakterije, pomažući u održavanju zdravog i raznovrsnog crevnog ekosistema.

Jedna zanimljiva stvar o banana je prisustvo nešto zvanog "otporno skrob". Ovo je vrsta skroba koji se ne može svariti u želucu i tankom crevu, pa se s vremenom premešta u debelo crevo gde ga probavljaju korisne bakterije. Za neke ljude ovaj skrob može biti neugodan, dok je za druge koristan. Najbolji način da otkrijete kako vaše telo reaguje je eksperimentisanje sa raznim zrelim i manje zrelim bananama.

5. Beli luk

Beli luk može učiniti mnogo više od toga da pojača ukus jelima. On je i hrana za varenje. Pored snažnog ukusa, beli luk ima i prebiotičke komponente, antibakterijska jedinjenja i jedinjenja sumpora, što sve može da pomogne u održavanju našeg zdravlja na jedinstven način. Posebno se pokazalo da prebiotski učinak podržava rast soja acidofilnih probiotičkih bakterija, za koje se pokazalo da pogoduje osobama s dijarejom.

Iako su studije o tim određenim namirnicama ohrabrujuće, treba naglasiti da zdravlje creva ne zavisi od pojedinih superhrana. Uzimanje celokupne ishrane, bogate raznim namirnicama, biljnim vlaknima i zdravim mastima, može pružiti sveobuhvatnu podršku crevima. 

Dobro je i konsultovati se sa stručnjakom za ishranu ili lekarom koji je upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem, kako biste najbolje prilagodili ishranu svom jedinstvenom telu i potrebama.