filteri close
Objavljeno: 22.04.2023. Image source: Unsplash
300x600

Prevencija je jako važna kod prolećnog zamora    

U ovom periodu mnogi ljudi se žale na iscrpljenost, a stručnjaci upozoravaju na takozvani prolećni umor koji utiče na kardiovaskularni sistem i raspoloženje kod pojedinaca.

Dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula, kaže da se pacijenti sve češće javljaju zbog malaksalosti, umora i iscrpljenosti.

Iako nije u pitanju virus, neki pacijenti mogu imati post-kovid sindrom, alergije i kijavicu.

Otkriveni biomarkeri za Parkinsonovu bolest! Na putu smo da iskorenimo opaku bolest

Da bi se sprečio prolećni umor, stručnjaci savetuju zdravu dnevnu rutinu koja se sastoji od pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, dovoljnog unosa vode i kvalitetnog sna.

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je potrebno vreme telu da se prilagodi promeni klime, a tokom tog perioda prilagođavanja, najizraženiji su simptomi prolećnog umora.

U savetovalištu za ishranu Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ističu da šetnja i umerena fizička aktivnost, kao i dovoljan odmor i san, mogu pomoći u borbi protiv prolećnog umora.

Hoće li imati ko da nas leči u Srbiji? Lekari odlaze, skoro pola ih starije od 55 godina

Ishrana takođe igra važnu ulogu i trebalo bi konzumirati sezonsko voće i povrće, kao što su mahunarke, zelena salata, spanać, zelje, blitva, mlad luk i rotkvice.

Masne vrste mesa treba zameniti piletinom ili ćuretinom i ribom, a unos kofeina treba ograničiti, a prerađenu hranu izbaciti iz ishrane.

Ukratko, zdrava dnevna rutina, koja se sastoji od pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, dovoljnog unosa vode i kvalitetnog sna, ima važnu ulogu u sprečavanju pojave prolećnog umora.