filteri close
Objavljeno: 03.06.2020. Image source: Foto: Pixabay/jane_lopatkina
300x600

Čak i ako bol nije jaka, važno je spomenuti nelagodnost ginekologu kako bi se mogao pronaći njen uzrok.

Iako većina žena nije svesna svojih jajnika, neke žene povremeno osećaju bol ili nelagodu u tom predelu stomaka.

Jajnici su dve male žlezde koje se nalaze sa obe strane donje karlice. Oni igraju vitalnu ulogu u reprodukciji, menstrualnom ciklusu i razvoju seksualnih karakteristika kod žena.

Svakog meseca jedan folikul sazreva u jaje, koje se oslobađa iz jajnika u procesu poznatom kao ovulacija. Kod većine žena to se redovno dešava od puberteta do menopauze.

Najčešći uzroci bolova u jajnicima su:

1. Ovulacija

Ovulacija je proces oslobađanja jajne ćelije iz jajnika i javlja se 14. ili oko 14. dana prosečnog menstrualnog ciklusa.

Neke žene ne osećaju ništa tokom ovulacije, ali druge osećaju jaku nelagodu nekoliko minuta ili sati kada ovuliraju.

Ovaj bol se može javiti na jednoj ili obe strane stomaka, a ponekad je praćen mučninom, krvarenjem ili povećanim vaginalnim pražnjenjem.

Lečenje

Nije potrebno lečenje, mada neke žene uzimaju tabletu za kontrolu rađanja da bi sprečile ovulaciju i nelagodnost koja dolazi sa tim.

2.  Zapaljenska bolest male karlice (PID)

Pelvična inflamatorna bolest (PID) je infekcija koja se proširila na matericu, jajnike ili jajovode. Većinu vremena bakterije koje uzrokuju PID se prenose seksualnim putem, poput gonoreje ili hlamidije.

Takođe je moguće dobiti PID od infekcije posle porođaja, umetanja IUD-a, pobačaja, abortusa ili drugog invazivnog postupka.

Lečenje

PID zahteva antibiotike za lečenje osnovne infekcije. Blagi PID može se lečiti jednom injekcijom, dok teži PID može da zahteva boravak u bolnici zbog intravenskih antibiotika.

3. Uvrtanje jajnika

Jajnik je povezanim trbušnim zidom tankim ligamentom, kroz koji prolaze i krvni sudovi i nervi koji snabdevaju jajnik. Moguće je da se taj ligament uvije ili čak zaplete.

Torzija je češća ako postoji cista na jajniku, jer cista čini jajnik težim ili većim nego inače.

Lečenje

Torzija jajnika izaziva jak bol u jajnicima i zahteva hitnu pomoć. Bez brzog lečenja jajnik može odmreti zbog gubitka krvotoka.

4. Endometrioza

Endometrioza je nenormalan rast menstrualnog tkiva izvan materice. Ovo tkivo može rasti bilo gde u trbuhu ili karlici, uključujući i jajnik, i ponaša se isto kao i tokom menstrualnog ciklusa.

Na početku ciklusa, tkivo raste kao odgovor na hormone u telu.

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Jednom kada počne menstruacija, tkivo se takođe počne ljuštiti i lučiti, baš kao i sluznica maternice. To može uzrokovati unutrašnje krvarenje, ožiljačno tkivo i jake bolove u trbuhu ili karlici.

Lečenje

Lečenje endometrioze može biti medicinsko ili hirurško, zavisno od toga koliko je ozbiljno. Za lečenje endometrioze ne postoji lek, ali žene mogu da se leče lekovima protiv bolova, hormonskim lekovima i operativnim zahvatima.

5. Cista na jajniku

Cista na jajniku je vrećica sa ispunjenom tečnošću koja raste na jajniku. Ciste na jajnicima su vrlo česte i u većini slučajeva ne izazivaju nikakve simptome.

Velika cista, međutim, može izazvati različite simptome:

• bol
• nadimanje
• promene menstruaalnog ciklusa
• čest nagon za mokrenjem
• osećaj sitosti
• opšta nelagodnost

Većina cista je benigna (nekancerozna), ali u izuzetno retkim slučajevima mogu biti i kancerogene.

Lečenje

Ako je cista na jajniku mala, preporučeno lečenje je da se prati i čeka da se vidi da li će nestati.

Neki lekari će vam propisati tablete za kontrolu rađanja kako bi se cista smanjila. Ako je cista veoma velika, možda će biti potrebna operacija za uklanjanje ciste.

6. Sindrom rezidualnog jajnika

Sindrom rezidualnog javlja se samo kod žena kojima su hirurški uklonjeni jajnici i jajovodi.

Ako bilo koje od tkiva jajnika ostane u karlici, može nastaviti da reaguje i proizvodi hormone.

Ovo može izazvati bol koji je ili konstantan ili dolazi i odlazi. Žene sa sindromom zaostajanja jajnika takođe mogu osećati bol tokom seksa, pri mokrenju ili pokretu creva.

Lečenje

Ženi koja ima sindrom rezidualnog jajnika možda će biti potrebni lekovi ili zračenje kako bi se uništilo preostalo tkivo jajnika. To će smanjiti hormone koje stvara preostalo tkivo.

7. Simptom neke druge bolesti

Moguće je da zdravstveno stanje u drugom organu može izazvati bol zbog koje se oseća kao da dolazi iz jajnika. Oni mogu da uključe upalu slepog creva, ektopičnu trudnoću, kamen u bubregu, zatvor ili ranu trudnoću.

Lečenje

Lekar će prvo morati da utvrdi šta uzrokuje bol, a zatim da utvrdi najbolji tok lečenja.

To može značiti operaciju, laksative za ublažavanje opstipacije ili lek ublažavanje bolova dok kamen iz bubrega ne izađe.

Kada treba potražiti lekarsku pomoć

Kad god žena ima neobične bolove u karlici, trebalo bi da se javi kod ginekologa. Lekar će moći da obavi karlični pregled ili će naručiti dodatne dijagnostičke testove kako bi otkrio izvor boli.

Komplikacije povezane sa bolom u jajnicima zavise od toga šta izaziva nelagodu.

Na primer, nema zdravstvenih komplikacija ili dugoročnih problema povezanih sa ovulacijom, ali cista može stvoriti probleme ako se ne leči.

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE

Nelečeno uvrnuće jajnika može dovesti do odumiranjajajnika, gubitka plodnosti, pa čak i do ozbiljne infekcije ili smrti. Bol povezan sa torzijom jajnika je obično vrlo jak i tera ženu da pozove hitnu medicinsku pomoć.

Endometrioza ili infekcije, poput PID-a, zahtevaju lečenje tako da ne izazovu druge dugoročne zdravstvene probleme, kao što je neplodnost.

Apendicitis ili rupturirana cista jajnika mogu prouzrokovati infekciju ili ožiljke u karlici, a mogu biti i opasni po život ako se ne leče.

Naročito je važno odmah potražiti medicinsku pomoć ako je bol iznenada veoma jak, ili je praćen drugim simptomima, kao što su:

• mučnina
• povraćanje
• groznica
• vaginalno krvarenje

Veoma jak bol treba da se brzo proceni od strane lekara, što može značiti odlazak u hitnu pomoć.

Možda postoji jednostavan način ublažavanja bola, a može biti i ozbiljniji i zahtevati lečenje. U oba slučaja, bolje je da se proverite da biste bili sigurni.