filteri close
Objavljeno: 14.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/nastya_gepp
300x600

Viseće bradavice su mekane, nekancerogene izrasline koje se obično formiraju u naborima kože vrata, pazuha, dojki, prepona i kapaka.

Ove izrasline su rastresita kolagena vlakna koja se natalože u debljim delovima kože.

Viseće bradavice su izuzetno česte pojava a najrasprostranjenije su među starijim ljudima, ljudima sa prekomernom težinom i sa dijabetesom.

Ove lezije na koži su obično bezopasne, ali mogu biti bolne kada ih prikliješte nakit ili odeća. Ako ovi vam smetaju, olakšanje je dostupno.

Domaći lekovi za viseće bradavice

Viseće bradavice obično ne zahtevaju lečenje ili posetu lekaru. Ako odlučite da uklonite bradavicu, to ćete možda moći učiniti sa proizvodima koji se već nalaze u vašem medicinskom ormariću ili kuhinji.

Većina kućnih lekova uključuje isušivanje bradavice na koži dok se ona ne smanji i otpadne.

Ulje čajevca

Ulje čajevca, koje ima antivirusna i antifungalna svojstva, sigurno je koristiti na koži.

Prvo operite pogođeno područje. Zatim pomoću štapića za uši ili pamučnog tampona lagano masirajte ulje preko tog mesta. Postavite zavoj preko tog područja preko noći.

Ponavljajte ovaj tretman nekoliko noći dok se bradavica ne osuši i ne otpadne.

Kora banane

Ne bacajte stare kore od banane, naročito ako imate viseće bradavice. Kora banane takođe može pomoći u njihovom isušivanju.

Preko bradavice stavite komad kore od banane i prekrijte je zavojem. Uradite to svake noći dok ne otpadne.

Jabukovo sirće

Namočite pamučni štapić jabukovim sirćetom, a zatim ga stavite preko bradavice. Zamotajte deo zavojem 15 do 30 minuta, a zatim operite kožu. Ponavljajte svakodnevno nekoliko nedelja.

Kiselost jabukovog sirćeta razgrađuje tkivo koje okružuje viseću bradavicu, uzrokujući njeno otpadanje.

Vitamin E

Starenje može doprineti pojavi visećih bradavica. Budući da je vitamin E antioksidans koji se bori protiv bora i održava kožu zdravom, nanošenje tečnog vitamina E preko bradavice na koži može prouzrokovati prestanak rasta za nekoliko dana.

Jednostavno masirajte ulje preko bradavice i okolne kože dok ne otpadne.

Beli luk

Beli luk pomaže u poboljšanju izgleda kože smanjenjem upale. Da biste se prirodno oslobodili visećih bradavica, nanesite na nju zgnječeni beli luk, a zatim pokrijte to mesto zavojem preko noći.

Glivične infekcije kože-kako ih sprečiti?

Operite područje ujutro. Ponavljajte dok se bradavica ne smanji i nestane.

Iako su kućni lekovi i preparati iz apoteke efikasna, jeftina rešenja, obratite se svom lekaru ako viseće bradavice ne reaguje na kućno lečenje, krvare ili nastavi da rastu.

Hirurški postupci za uklanjanje visećih bradavica

Ako se ne osećate prijatno kada sami uklanjate viseću bradavicu, obratite se lekaru ili dermatologu. Oni to mogu ukloniti za vas. 

Nekoliko postupaka može uspešno ukloniti viseće bradavice uz minimalne bolove i ožiljke.

5 saveta kako da pazite na kožu u zimsko vreme

Nakon omamljivanja područja lokalnim anestetikom, lekar može izvršiti jedan od sledećih postupaka na osnovu veličine i mesta viseće bradavice:

⦁ Kauterizacija. Lekar uklanja bradavicu pomoću toplote.
⦁ Kriohirurgija. Vaš lekar prska malu količinu tečnog azota preko bradavice, što zamrzava rast.
⦁ Hirurgija. To jednostavno uključuje da vaš lekar hirurškim makazama odseče bradavicu u njenoj osnovi. Veličina i mesto bradavice odrediće potrebu za zavojima ili šavovima.

Viseće bradavice su nekancerogene izrasline, ali ako je viseća bradavica netipična ili izgleda sumnjivo, lekar može iz predostrožnosti izvršiti biopsiju.

Saveti za tretiranje nakon uklanjanja

Infekcije i komplikacije se obično ne javljaju uklanjanjem visećih bradavica. Neki ljudi nakon uklanjanja dobiju ožiljak, koji vremenom može polako nestati.

Nakon uklanjanja kod kuće, preventivno nanesite na pogođeno područje antibiotsku mast. Ovo smanjuje rizik od infekcije. Posetite svog doktora ako područje postane bolno ili krvari.

Ako ste imali medicinski tretman za uklanjanje viseće bradavice, uputstva lekara mogu uključivati držanje rane suvom najmanje 48 sati, a zatim nežno pranje područja vodom i sapunom.

Vaš lekar može takođe zakazati kontrolni pregled radi provere rane i uklanjanje svih šavova, ako su bili potrebni.