filteri close
Objavljeno: 08.01.2020. Image source: Pixabay/chezbeate
300x600

Hladni dani su tu, a oni nisu pogodni za očuvanje vitalnosti i lepote kože. Evo kako se boriti protiv toga

Imali smo zaista toplu jesen i prvi deo zime. Imali smo zelenilo i šetanje u duksevima sredinom decembra, ali zima je stigla i sada je tu. Koliko će ostati sa nama, ne znamo, ali zaleđeni putevi, hladne temperature i sve ostalo što prati svakodnevni život je sada naša realnost.

Osim povišenih računa, manje vremena provedenog napolju, postoji i praktičan deo zdravlja zimi. Jedan je balansiranje telesne težine, odnosno potrebe da se jede više jer telo troši više energije, ali i da se ne jede previše.

No, o tome smo vam već više puta pisali, ali manje se piše o tome kako zima utiče na jedan od naših vitalnih organa – kožu. Osim suve, crvene kože, tu je i ljuštenje, svrab, zategnutost i brojni drugi problemi. Da ne pominjemo ljude koji već imaju stanja kao što su ekcem ili psorijaza.

Sve to se pogoršava zimi, ali na sreću postoje neke jednostavne stvari koje možete uraditi da biste sačuvali zdravlje i vitalnost kože, tako da izgleda i funkcioniše odlično tokom cele godine.

Kako se kurkuma koristi za negu lica

1. Obnavljajte vlažnost kože hidratantnim kremama i drugim dermatološkim proizvodima

Koža zimi postalje suvlja i osetljivija, što je normalno za niske temperature, ali i zbog unutrašnjih sistema grejanja, zatim naleta vetrova, pa i dugačkih tuširanja toplom vodom (ko bi im odoleo kad je napolju minus?). Zato su nežno čišćenje i hidratantni prozizvodi ključni za održavanje vlažnosti kože. Obratite pažnju da proizvodi koriste budu prilagođeni zimskim uslovima.

2. Koristite proizvode koji sadrže keramid

Proizvodi za negu kože koji sadrže keramid su ključni za zdravu kožu. Keramidi su vrsta lipida (masti) koja pomaže koži da zadrži zaštitnu barijeru i zadrži vlagu. Oni služe kao lepak koji drži ćelije kože zajedno. Kada koži fali keramida, ta barijera postaje kompromitovana i može doći do sušenja i iritacije.

Ispucala koža na rukama - postoji rešenje

3. Ne zaboravite koji su ključni delovi tela

Naravno, ne mislimo na srce i mozak, već na ključne delove tela koji su izloženi zimskim uslovima. To su šake, koje se često suše zbog čestog pranja ruku i izloženosti hladnom vremenu, zato redovno treba koristiti kreme. Stopala takođe mogu biti suva, a pete i koža ispucali, iako nisu izložena zimi kao šake. Usne se ne mogu lako pokriti i zaštititi, tako da je ovaj deo tela često podložan gubljenju vlage i sušenju. Zato koristite često kremu za usne, a možete je staviti i pre spavanja da biste sačuvali vlažnost.

4. Pripremite kožu da joj bude udobno unutra

Na vreme ne možete uticati, ali na ono što se dešava unutra možete. Dugačko tuširanje ili kupanje toplom vodom izuzetno prija posle hladnog dana, ali to u stvari može pomoći sušenju kože. Umesto tople vode, bolje je koristiti mlaku i ograničiti svoje vreme pod tušem na desetak minuta. Kada završite, stavite losion za kožu da biste sprečili sušenje. Osim toga, jako grejanje može da osuši kožu, tako da treba razmisliti da se doda ovlaživač vazduha. Ako ne za prostoriju, onda može mali za vaš radni sto.

6 prirodnih načina da se rešite proširenih pora

5. Pokrijte se dobro kada izlazite na hladno vreme

Vaša koža može vrlo brzo ostati suva kada je izložena hladnom vetru i vazduhu, ali što je zaštićenija, to će joj biti bolje. Nosite kape, rukavice, šalove, podignite kapuljaču kada ste napolju. Ako provodite mnogo vremena napolju zbog zimskih aktivnosti, kao što je skijanje, presvucite se kada uđete unutra, da se odeća ne suši na vama.