filteri close
Objavljeno: 21.09.2020. Image source: Foto: Pixabay/agnesti
300x600

Kosa se menja s godinama kao i ostatak vašeg tela.

Folikuli dlake se smanjuju, proizvodnja sebuma opada, a neki ljudi gube pigmentne ćelija i postaju sedi.

Kako se hormoni menjaju, kosa se više opada i sporije raste, što dovodi do njenog proređivanja. Pored toga, hormoni pokreću smanjenje proizvodnje sebuma što može ostaviti kosu suvom. U isto vreme, pigmentne ćelije u dlaci vremenom opadaju, pa kosa postaje seda.

Ako vam opada kosa, to može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema

Evo saveta stručnjaka za negu kose protiv starenja kako bi vaši pramenovi izgledali zdravo i mladoliko.

Posetite svog doktora

Na vreme se obratite doktoru ako vam se kosa stanjuje. Postoje tretmani poput minoksidila i Propecije koji deluju na obnavljanju kose. Međtuim, najbolje je prvo isključiti druge uzroke poput anemije, nedostatka gvožđa, autoimunog poremećaja ili neželjenih efekata lekova.

Izaberite najbolju frizuru za vaš tip kose

Kako vam se kosa proređuje, nije loša ideja da se ošišate malo kraće, ali mit je da morate da se ošišate kada dostignete određene godine. Možete imati lepu kosu ispod ramena sve dok je ošišana na duže stepene koji se zajedno kreću i daju iluziju punoće. Previše stepena samo naglašava stanjivanje teksture, ali duži drže oblik i dodaju volumen.

Kako da pomognete svojoj beživotnoj kosi? 

Obratite pažnju na ishranu

Proteini i gvožđe su dve najvažnije stvari koje morate imati u ishrani kako bi vaša kosa bila zdrava. Ako je vaša ishrana ograničena, to može uticati na gubitak kose. Možete pitate svog doktora da  testirate krv i o istoriji bolesti kako biste proverili da li postoji nedostatak gvožđa, vitamina D ili drugih minerala. Jednom kada je to isključeno,  možete dodati suplemente koji sadrži cink i druge antioksidante koji pospešuju rast kose.