filteri close
Objavljeno: 02.12.2019. Image source: ulleo/Pixabay
300x600

Nedavna analiza, objavljena u časopisu Advances In Nutrition, bavila se pitanjem mogu li mahunarke poboljšati zdravlje srca.

Uzimajući podatke iz više studija i ranijih analiza, autori su se posebno fokusirali na rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti usled problema sa srcem – hronične bolesti srca, infarkta miokarda i moždanog udara.

Srčane palptacije ili nepravilan rad srca: Evo kad je vreme za uzbunu

Takođe su istraživali uticaj konzumiranja mahunarki na dijabetes, hipertenziju i gojaznost .    

Zašto mahunarke?

Mahunarke su bogate vlaknima, proteinima i mikronutrijentima, ali sadrže vrlo malo masti i šećera.

Zbog toga, kako objašnjavaju autori studije, stručnjaci za zdravlje srca sve češće zagovaraju način ishrane koji se zasniva na unosu mahunarki ,radi smanjenja nivoa lošeg holesterola, snižavanja pritiska i lečenja dijabetesa.

11 najboljih brzih saveta za regulisanje holesterola

U navedenoj studiji, autori su uporedili podatke o ljudima sa najmanjim i najvećim unosom mahunarki.

Otkrili su da je unošenje mahunarki povezano sa čak i do 13% manjim rizikom od pojave koronarnih srčanih bolesti, hipertenzije i gojaznosti.

Da li imate hipertenziju ili sindrom belog mantila?

Međutim, otkrili su da ne postoji povezanost između unosa mahunarki i pojave infarkta miokarda, dijabetesa i moždanog udara.

Slično tome, nisu utvrdili vezu između mahunarki i smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja, koronarne srčane bolesti ili moždanog udara.

Iako je tim utvrdio pozitivan odnos između konzumiranja većih količina mahunarki i smanjenog rizika od određenih kardiovaskularnih parametara, zaključci autora i dalje nisu jednoglasni, niti dovoljno pouzdani.

Jedno od glavnih problema sa kojim se naučnici susreću prilikom ispitivanja ishrane i zdravlja je zbunjujuće stanje u odnosu na to da li je veći unos mahunarki povezan i sa većim unosom biljne hrane uopšte.

Drugi problem odnosi se na nepouzdanost ljudskog samoizveštavanja o sopstvenim prehrambenim navikama.

Uzimajući podatke iz više studija i ranijih analiza, autori su zaključili da mahunarke mogu imati koristi za zdravlja srca, ali da je za čvrstu tvrdnju potrebno prikupiti još pouzdanijih dokaza.

Mnogo je pretpostavki, ali nauka ima poslednju reč – šta ZAISTA utiče na zdravlje srca i mozga