filteri close
Objavljeno: 20.02.2021. Image source: Foto: Pexel/ Anna Tarazevich
300x600

Obratite pažnju! Crvenilo, otok, osetljivost i promene na koži dojke mogu biti znaci inflamatornog karcinoma dojke.

Inflamatorni rak dojke (IBC) je retki, agresivni oblik karcinoma dojke koji se brzo razvija, ponekad za samo nekoliko nedelja ili meseci. Započinje u mlečnim kanalima dojki i do trenutka kada se dijagnostikuje, obično se već proširio na limfne čvorove i dalje.

Karakteristični simptomi su crvenilo, otok i osetljivost zato što ćelije raka blokiraju limfne sudove na koži koji prekrivaju dojke.

Limfni sudovi nose limfnu tečnost, deo telesnog sistema za borbu protiv infekcija, po celom telu.

Iako ovaj oblik tumora dojke čini samo oko 1% do 5% svih karcinoma dojke, on ima veću stopu smrtnosti od ostalih malignih tumora u dojci.

Simptomi inflamatornog raka dojke

Simptomi se često zamenjuju sa infekcijom. Crvenilo i otok obično pokrivaju najmanje trećinu dojke, koja može biti i topla na dodir.

Najkarakterističniji simptom je grebenasta udubljena na koži uzrokovana nakupljanjem limfne tečnosti u koži. Ovo se naziva “pomorandžina kora”.

1600 žena godišnje umre od raka dojke u Srbiji. Nema izgovora da se ne pregledate

Koža postaje jako otečena i čvrsta, a pore se povećavaju.

Ponekad bradavica može biti spljoštena ili uvučena, koža može izgledati crveno, ljubičasto ili modro, a limfni čvorovi ispod ruke ili u blizini ključne kosti mogu biti otečeni. Neke žene takođe imaju osećaj težine ili pečenja u dojkama. Upalni rak dojke obično ne stvara kvržicu koju možete osetiti.

Uzroci zapaljenskog karcinoma dojke

Niko ne zna tačno šta ga uzrokuje, osim što obično počinje u mlečnim kanalima dojke.

Ovaj oblik tumora dojke se razlikuje od ostalih karcinoma po tome što se ćelije koje se brzo dele akumuliraju i začepljuju limfne sudove i kožu.

Dijagnoza upalnog karcinoma dojke

Inflamatorni karcinom dojke se lako pomeša sa infekcijom dojke, posebno kod mlađih žena koje još i doje. U stvari, često se prvo leči antibioticima. Ako ne reagujete na antibiotike u roku od  7 do 10 dana, tada morate vrlo pažljivo razmotriti da li je u pitanju inflamatorni tumor dojke.

Ako je to slučaj, sledeći korak je obično biopsija. Ne čekate šest meseci pokušavajući da ovo lečite antibioticima.

Obratite pažnju: Neki simptomi tumora dojke se lako previde

Mamograf obično ne otkriva inflamatorni karcinom dojke, ali može pomoći u dijagnozi. Još uvek dobijamo snimke da bismo pogledali samo tkivo dojke da bismo utvrdili da li postoji neka osnovna abnormalnost. Ultrazvukom se može pregledati koža i videti da li izgleda zadebljano. MRI ,takođe, može biti korisna u dijagnozi inflamatornog karcinoma dojke.

Na kraju, međutim, dijagnoza se može postaviti samo pomoću biopsije kojom se uzima uzorak tkiva i proučava pod mikroskopom. Tada će vam možda trebati drugi testovi poput skeniranja kostiju ili rendgenskog snimanja grudnog koša da biste videli da li se i gde rak proširio.

Lečenje upalnog karcinoma dojke

Upalni rak dojke se obično leči hemoterapijom (koja se naziva neoadjuvantna hemoterapija) da bi se rak smanjio, zatim operacijom, a zatim zračenjem.

Budući da žene sa inflamatornim karcinomom dojke često nemaju izraženu kvržicu u dojci, operacija je obično vrsta mastektomije u kojoj se dojka, svi ili veći deo limfnih čvorova i sluznica preko mišića grudnog koša, ali ne i sami mišići grudnog koša. uklonjaju.

Poslednji korak je zračenje kojim se ubijaju preostale ćelije karcinoma. Nekada može biti više hemoterapije ako se neke ćelije raka i dalje zadržavaju.

Upozorenje lekara: NE UZIMAJTE suplemente tokom hemoterapije!

Mnogi slučajevi inflamatornog tumora dojke imaju veće količine proteina HER2 od uobičajenih. Ovi karcinomi se mogu lečiti ciljanim lekovima kako bi se zaustavio ovaj protein. Ako ćelije raka imaju hormonske receptore, lekovi za hormonsku terapiju poput tamoksifena i inhibitora aromataze mogu pomoći.

Iako mnoge pacijentkinje posle mastektomiju odmah imaju rekonstruktivnu operaciju na dojkama, kod inflamatornog karcinoma dojke to nije pravilo zbog povećane verovatnoće da se rak vrati.

Faktori rizika od upalnog karcinoma dojke

Najviše pogađa žene, mada mogu ga dobiti i muškarci.

Crnkinje su u još većem riziku od belkinja. Ljudi koji su gojazni imaju veće šanse da razviju inflamatornog karcinoma dojke od onih koji imaju normalnu težinu.

Ovaj oblik tumora dojke ima tendenciju da se javlja kod žena prosečne starosne dobi na dijagnozi od 52 godine, naspram 57 godina za druge vrste karcinoma dojke.