filteri close
Objavljeno: 25.12.2019. Image source: Pexels/Pixabay
300x600

Godinama su nas lekari upozoravali, a sada imaju i dokaze: pojedini suplementi tokom hemoterapije za rak dojke mogu biti pogubni.

Žene koje tokom hemoterapije za rak dojke uzimaju neke suplemente imaju veći rizik od vraćanja bolesti, pa čak i smrti, navodi se u novoj studiji objavljenoj u Žurnalu kliničke onkologije.

Korišćenje dijetetskih suplemenata koji podižu nivo antioksidanata, gvožđa, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina deluju tako što izgleda umanjuju efektnost hemoterapije.

„Iz ove studije i druge literature, izgleda da nije mudro koristiti suplemente tokom hemoterapije. Misli se da antioksidanti mogu da utiču na sposobnost hemoterapije da ubija ćelije raka“, rekla je Christine Ambrosone, predsednica odeljenja za prevenciju i kontrolu raka u Rosweel Park centru u državi Njujork.

"Jedan od načina na koji hemoterapija radi je tako što stvara mnogo oksidativnog stresa. Razmišljanje je da antioksidanti mogu da blokiraju oksidativni stres i učine terapiju manje efektnom", objasnila je ona.

VELIKA PROMENA PERSPEKTIVE: Vežbanje je presudno u sprečavanju i lečenju RAKA

Lekari godinama upozoravaju ljude da ne koriste antioksidante tokom hemoterapije, ali dr Ambrosone kaže da sada postoje jaki empirijski podaci koji podržavaju tu preporuku.

Njen istraživački tim je do ovog zaključka došao ispitujući podatke studije koja se bavila ispitivanjima čija je namena bila da procene koje su najbolje doze i koji lekovi za najbolje rezultate hemoterapije.

Učesnici su odgovarali i koje suplemente koriste, kakve su im životne navike, ishrana i koliko često vežbaju. Uzorak je bio reprezentativna 1.134 pacijenta, koji su praćeni u proseku šest godina. Ambrosone je rekla da je ova grupa koristila znatno manje suplemenata nego inače, odnosno da je 20 odsto njih uzimalo suplemente pre hemoterapije, a 13 njih tokom hemoterapije.

Posle uračunavanja drugih faktora rizika povratka ili povećanja rizika od smrti, oni su otkrili da pacijenti koji su koristili antioksidante tokom hemoterapije – uključujući i karotenoide, konezim Q10 i vitamine A, C i E imali su čak 41 odsto veće šanse da im se vrati rak dojke, a za 40 odsto im je bio veći rak od umiranja u poređenju sa pacijentkinjama koje nisu koristile suplemente.

Smanjili ste cigarete na pet dnevno? Vašim plućima je praktično svejedno, šteta je skoro ista

Ovi rezultati su slični za pojedinačne antioksidante uzimane pre i za vreme hemoterapije, posebno vitamin A. Ali, rezultati za druge nisu bili statistički značajni, što znači da su razlike toliko male da poništavaju mogućnost da su slučajne.

Oni koji su uzimali B12 i suplemente gvožđa su imali najveći rizik vraćanja i ti rezultati su bili statistički značajni. Žene koje su uzimale B12 imale su 83 odsto veću šansu da im se rak vrati, a 22 odsto veću šansu da umru tokom ponovnog ispitivanja u odnosu na one koje nisu uzimale.

Kada su u pitanju omega-3 suplementi pre i posle hemoterapije, šansa za rekurenciju bila je 67 odsto veća, a one koje su uzimale suplemente gvožđa za 79 odsto.

Portorikanski sos pomogao u otkrivanju uticaja luka na sprečavanje raka dojke

Prethodna istraživanja govorila su da gvožđe može imati ulogu i u pokretanju raka, kao i u njegovom širenju.

Lekari su godinama upozoravali pacijente na korišćenje vitamina, posebno antioksidanata tokom hemoterapije za rak dojke, a sada postoje i praktični i validni pokazatelji.

To je logično jer antioksidanti štite normalne ćelije od toksičnih efekata hemoterapije, ali ova studija snažno navodi na činjenicu da štite i ćelije raka.