filteri close
Objavljeno: 13.10.2019. Image source: Pixabay/Gerd Altmann
300x600

Najnovije istraživanje pokazuje da je dobro smanjiti samo ako je to korak ka potpunom prestanku, pluća svakako trpe štetu.

Ako imate problema sa duvanom, ili imate u okolini nekoga ko ima problema sa pušenjem, sigurno ste čuli kako neko ponosno kaže da je „smanjio“. Zdravstveni radnici dugo su govorili da ne postoji bezbedna količina duvana za konzumiranje, a najnovija studija pokazuje da je pušenje i do pet cigareta štetno po pluća skoro isto kao i pušenje cele pakle.

Studija je ispitala pušačke navike više od 25.000 Amerikanaca uzrasta od 17 do 93 godine. Svaki od njih je na početku rekao koliko je cigareta dnevno konzumirao, kao i neke opšte informacije o zdravlju i životnim navikama, a onda je imao spirometrijski pregled. Ovaj test procenjuje funkciju pluća tako što meri koliko vazduha može biti izdahnuto u sekundi, kao i koliko mnogo vazduha može biti izbačeno iz pluća nakon dubokog uzdaha.

Učesnici su praćeni tokom 20 godina, tokom kojih su imali bar jednu spirometriju da bi se procenile promene u plućima.

Naravno, funkcija pluća opada prirodno tokom godina, ali se zna da pušenje ubrzava proces, zbog čega su pušači u konstantnom riziku od hroničnih plućnih bolesti i drugih respiratornih problema. Sve to se znalo i od ranije, a sada su ovi istraživači pokazali da pušenje praktično bilo koje količine duvana može da započne proces erozije.

Na početku studije 10.000 učesnika nije nikada pušilo, 7.000 je prestalo, 5.800 je prestajalo i počinjalo, a 2.500 su bili aktivni pušači. Tokom godina, istraživači su otkrili da i bivši i sadašnji pušači imaju slabiju funkciju pluća od onih koji nikada nisu pušili, ali i da ne postoji velika razlika kod pluća onih koji malo puše i onih koji „ne vade cigaretu iz usta“.

Pušenje manje od pet cigareta dnevno povezano je sa otprilike dve trećine oštećenja pluća kao i pušenje 30 ili više cigareta dnevno, prenosi studija. Drugim rečima, oni koji malo puše izgube funkciju pluća isto koliko i strastveni pušači izgube za devet meseci.

Jasno je, dakle, da treba prestati sa pušenjem što pre, po mogućstvu odmah, jer pušenje šteti mnogim bolestima, kao što je astma, može izazvati ili pogoršati nesanicu, a godinama skoro uvek dovede do pušačkog bronhitisa. Naravno, ne treba obeshrabrivati ljude da smanjuju, jer to može biti ozbiljan korak ka potpunom prestanku. Postoje neki načini na koje pušači mogu sebi makar malo (minimalno) da poboljšaju zdravlje, ali se ništa ne može meriti sa potpunim prestankom.

Jedna od stvari koja fali ovoj studiji jeste i uticaj na zdravlje pušenja iz druge ruke, ali se trendovi mogu naslutiti.