filteri close
Objavljeno: 16.10.2021. Image source: Foto:Pixabay/silviarita
300x600

Ako već morate da pušite, uzimajte i ove stvari

Pušenje je štetno bukvalno po svaki deo tela, jer utiče na krvotok i ubija ćelije organizma. Štaviše, pored svega toga, pušenje dokazano izaziva kancer. U teoriji, ako bi svaki pušač živeo dovoljno dugo, mutacije bi neizbežno dovele do pojave raka. Osim toga, tu su i pušački bronhitis, lošije spavanje, slabije osećanje ukusa i mirisa – i mnogo toga drugog.

Naravno, znamo da nikotin stimuliše i poboljšava koncentraciju i svašta još nešto, ali ovaj članak nije namenjen tome da vas nagovori da prestanete da pušite, već da makar malo pomognete svom organizmu ako već nećete ili ne možete da ostavite duvan.

Vitamin C

Dnevna doza Vitamina C za odrasle ljude je oko 90 miligrama za muškarce i oko 75 miligrama za žene. U proseku, naravno. Veće doze vitamina C, od 500-1000 miligrama nisu obično štetne, a jako velike doze, 2000-3000 miligrama, mogu doneti dijareju, glavobolje i druge probleme. No, pušači brže koriste svoje zalihe vitamina C, tako da im dnevno treba oko 40 odsto više nego ne pušačima. Ne govorimo ovde o konkretnim dozama, jer su one individualne, ali okvirno, mere radi, pušači bi trebalo da uzimaju oko 120 miligrama vitamina C dnevno. Osim toga, ovaj vitamin može (vrlo malo) ublažiti poriv za nikotinom.

Vitamin E

Vitamin E je poznat kao dobar antioksidant i smatra se jako važnim u sprečavanju srčanih udara. Naravno, povećana doza vitamina E neće odagnati opasnost od infarkta, ali će ga makar malo ublažiti, odnosno, poboljšaće rad srca i disajnih organa.

Kalcijum

Osim štete koju hemikalije iz cigareta prave srcu, plućima i opšte vitalnim organima, studije su pokazale da pušenje može da ubrza trošenje kostiju koje se javlja sa godinama, kao i da doprinese njihovoj krtosti i smanjenju čvrstine. Nikotin uklanja kalcijum iz tela i zato suplement kalcijuma ili hrana koja ga sadrži mogu pomoći vašim kostima odnosno donekle ublažiti mogućnost lomova.

Ostalo

Često ćete čuti u svakodnevnom govoru da se pušačima preporučuje povećana doza beta karotena. Navodno, tako se pojačava imuni sistem tokom apstinencije od nikotina i povećava otpornost prema raku. Međutim, postoje i drugačija istraživanja, koja su na velikom uzorku pokazala da ako hronični pušači redovno uzimaju suplemente beta karotena u stvari povećavaju rizik od raka. Zato se preporučuje da ovaj suplement izbegavate ili da ga uzimate samo ako ste u procesu ostavljanja duvana.

Sa druge strane, sveža biljna supa vam može pomoći da zadržite dobar nivo glukoze, a pomaže i nervnom sistemu. Osim toga, običan čaj od kamilice može jako da prija kod stresa i anksioznosti, a poznato je da pića sa kafeinom povećavaju nikotinsku želju, što sve zajedno dovodi do povišenog pritiska.