filteri close
Objavljeno: 14.03.2023. Image source: Foto: Pexels/adrian vieriu
300x600

Od 06. marta 2020. godine do danas u Srbiji je od korona virusa preminulo 17895 osoba, a preko dva i po miliona ljudi je bilo zaraženo, prema podacima Ministarstva zdravlja Republike Srbije. 

Svi se sećamo isrcpljujućih izolacija, obaveznog nošenja maski u svakoj prilici, dugog stajanja ispred kovid ambulanti, nedoumica oko vakcinacije sa kojima smo se suočavali skoro pune dve godine.

Olakšanje je nastupilo početkom treće godine kada je većina obaveznih mera zaštite povučuna.  

U bolnicama je i dalje zabrana posećivanja bolesnika a pacijenti koji se primaju moraju biti negativni na kovid. 

Nekada obavezne kovid propusnice su ukinute u martu 2022. godine i uprkos nekim najavama, nikada nisu vraćene u upotrebu.

Maske koje smo imali obavezu da nosimo u svim zatvorenim prostorima, sada se nose samo u zdravstvenih ustanovama i to sve ređe. 

Smena godišnjih doba slabi imunitet!

Kako se pandemija smirivala tako je prestajala potreba za 24-časovnim radom kovid ambulanti koji je ograničen na 10-časovno radno vreme a mnoge su i prestale sa radom. 

U proteklom periodu najveća zabuna nastala je oko prijema i izbora vakcine za zaštitu od kovida. Imunizacija u našoj zemlji je započela 2021. godine. U tom trenutku Srbija je bila među retkim zemljama koja je raspolagala i sa zapadnim i sa vakcinama iz Rusije i Kine. Interesovanje je na početku bilo veliko a dolazili su i strani državljani da se vakcinišu u našoj zemlji. Vremenom, međutim, taj entuzijazam je opadao, pa se naša zemlja trenutno nalazi na 30. mestu od 33 evropske zemlje po stopi vakcinacije. 

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je izdato ukupno 8.534.688 doza vakcina protiv korona virusa. Prvu dozu primilo je 3.354.075 ljudi, drugu 3.278.198, a treću 1.902.412. U zvaničnim podacima se ne navodi koliko broj stanovnika je dobilo četvrtu i petu dozu vakcine. 

Iako nema više obavezujućih mera, na zvaničnom sajtu Vlade Srbije za borbu protiv ove bolesti i dalje stoje preporuke za sprečavanje zaražavanja i prenosa ove infekcije.

Izvor: BBC na srpskom, Medik