filteri close
Objavljeno: 20.07.2021. Image source: Pixabay/cocoparisienne
300x600

Dobro je za ceo organizam

Gojazne osobe koji pate od bolesti bubrega imale bi višestruke koristi od gubitka kilograma, tvrde američki stručnjaci.

Stručnjaci često ističu pozitivan uticaj smanjenja telesne težine na zdravlje. Najnovija istraživanja pokazala su da gojazne osobe sa oboljenjima bubrega mogu delimično da utiču na tok bolesti korigovanjem viška kilograma.

Stručnjak upozorava: Ljudi, nemojte se plašiti soli, OPASNO je bez nje!

Bilo da se pridržavaju propisanog režima ishrane, vežbaju ili primenom hirurške intervencije uspeju da smršaju, bubrežni bolesnici sa viškom kilograma mogu poboljšati zdravstveno stanje, rezultat je studije objavljene u Kliničkom žurnalu Američkog udruženja nefrologa.

Proveravajući rezultate objavljenih studija koje su proučavale odnos smanjenja viška kilograma i zdravstvenog stanja pacijenata sa bolestima bubrega, istraživači su potvrdili ranije zaključke.

Šta je fokalna segmentna glomeruloskleroza (FSGS)?

Uobičajeni načini mršavljenja poput umerene, balansirane ishrana i pojačane fizičke aktivnosti, ublažavaju proteinuriju, to jest povećanje količine proteina u urinu.

Takođe, na taj način stanje u kojem se bubrezi nalaze se ne pogoršava, objasnili su stručnjaci Američkog udruženja nefrologa.

Osim toga, rezultati istraživanja pokazali su da primena hirurških metoda za smanjenje telesne mase utiče na opadanje inače visokih nivoa glomerularne filtracije tečnosti koja je pokazatelj bubrežne insuficijencije.

OBRATITE PAŽNJU: Insipidni dijabetes nije isto što i šećerna bolest ali imaju neke zajedničke simptome

Autori studije sa doktorom sa klinike u Klivlendu Sankarom Navanetanom na čelu, naglašavaju da su rezultati njihovog istraživanja bazirani na reviziji 13 studija.

Najavljeno je i obimnije istraživanje veza između gubitka viška kilograma i funkcije bubrega kod bubrežnih bolesnika.