filteri close
Objavljeno: 09.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/un-perfekt
300x600

Plus, zašto ne biste trebali da ga ignorišete ako se često pojavljuje.

Znoj je normalna telesna funkcija - znojite se, uglavnom, kada se telo zagreje i treba da se ohladi (kada je napolju toplo, kada vežbate ili čak kada ste zabrinuti, nervozni ili osećate strah).

Ali ponekad telo može da iskusi nešto što se zove „hladan znoj“. 

Iako termin „hladan znoj“ nije stvarna medicinska dijagnoza - lekari i dalje znaju o čemu pacijenti govore kada opisuju  ovaj osećaj. Evo šta treba da znate o hladnom znoju, plus šta on može značiti i kako ga se rešiti.

Šta je hladan znoj?

Obično je znojenje odgovor vašeg tela na različite unutrašnje i spoljašne stresore. Uobičajeno znojenje hladi vaše telo isparavanjem i javlja se kao odgovor na višak toplote ili napora.

Ali hladan znoj je drugačiji. Ovaj termin se koristiti za opisivanje jeze, noćnog znojenja (tj. znojenja dok spavate) ili dijaforeze - odnosno znojenja kao odgovor na bolest ili lekove. 

U najširem smislu, stručnjaci se slažu da je hladan znoj kad se počnete znojiti, ali osećate hladnoću, što čini ovo malo drugačijim osećajem od redovnog znojenja, gde se znojite i jednostavno se osećate normalno.

Šta uzrokuje hladan znoj?

Postoji čitav niz stvari koje mogu prouzrokovati hladan znoj, ali uglavnom se simptomi mogu suziti na infekciju, groznicu ili osnovni zdravstveni problem, poput problema sa srcem ili niskog nivoa šećera u krvi. Hladan znoj može čak biti znak hormonskih promena, poput prolaska kroz vruće talase tokom menopauze ili ponovnog prilagođavanja nivou hormona nakon trudnoće. Osećaj stresa ili anksioznosti, takođe, može dovesti do hladnog znojenja.

U slučaju groznice, verovatno biste osetili hladan znoj kada groznica počne da vas lomi. Možete biti u situaciji da vam je bilo jako vruće zbog groznice, a zatim se znojite i osećate se rashlađeno. Infekcija može izazvati groznicu koja dovodi do hladnog znojenja.

Ako se budite oznojeni, ovo može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Možete čak i osećati hladan znoj i kada vežbate ili kada završite sesiju vežbanja. Ako ste se oznojili, a onda se iznenada ohladite ili izađete na hladno vreme, to može prouzrokovati hladan znoj. Ovo je, kao u slučaju hormonskih promena i niskog nivoa šećera u krvi, slučaj u kojem se hladan znoj može desiti bez temperature.

Hladan znoj retko može biti indikacija za druge neinfektivne bolesti, uključujući i rak, ili ih čak mogu izazvati lekovi.

Ali bez obzira na uzrok, znoj se obično prvo javi. Znojite se, a onda vam je hladno jer na vašoj koži ima vlage.

Kakav je osećaj kada osetite hladan znoj?

Kao i na sve stvari povezane sa hladnim znojem, ni ovo nema jednostavan odgovor. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe a takođe se razlikuju i u zavisnosti od njihovog uzroka. Ali, generalno, možete da očekujete sledeće:

• Znoj
• Jeza
• Lepljiva koža ili vlažni dlanovi
• Nelagodnost

Kako možete lečiti hladan znoj?

Lečenje hladnog znojenja zasniva se u potpunosti na otklanjanju osnovnog uzroka. Dakle, zaista je presudno obratiti pažnju na sve druge simptome koje možda imate i čak ih zapisati ako mislite da vam nije potrebna hitna medicinska pomoć.

Razumljivo je da ne želite samo da se družite i čekate da se hladan znoj savije. U većini slučajeva, preporučuje  slojevito oblačenje i njihovo podešavanje dok se ne osećate prijatno. A ako osećajte groznicu, skinite sloj i ponovo ga obucite ako ponovo počnete da osećate hladnoću.

Zašto nam se znoje dlanovi? Šta možemo da uradimo?

Ako sumnjate da u stvari imate povišenu temperaturu ili to potvrđujete termometrom, možete uzimati lekove za smanjenje groznice poput acetaminofena kako bi vam bilo prijatnije. Groznica takođe može ukazivati na virusnu infekciju, poput gripa ili COVID-19, pa je u tom slučaju najbolje da razgovarate sa svojim lekarom o tome šta treba da radite.

Ako redovno osećate hladan znoj ili ga imate zajedno sa simptomima kao što su bol u grudima, otežano disanje, osećaj nesvestice ili bol, vreme je da potražite medicinsku negu. Hladan znoj se može pojavit ponekada, ali ne bi trebalo da bude uobičajena stvar.