filteri close
Objavljeno: 03.01.2022. Image source: Foto: Pexel/Anna Shvets
300x600

Sledeće namirnice će vam pomoći da unesete više gvožđa u telo i da se borite protiv anemije usled nedostatka gvožđa.

Anemija se javlja kada broj crvenih krvnih zrnaca u telu padne ispod minimalnog nivoa. To je uobičajeno stanje krvi koje pogađa 1/3 svetske populacije. 

Za muškarce se kaže da imaju anemiju kada im nivo hemoglobina padne ispod 13,5 grama na 100 ml. Žene imaju anemiju kada nivo hemoglobina dostigne manje od 12,0 grama na 100 ml. Mnogi pacijenti sa anemijom su asimptomatski. Oni koji pokazuju simptome mogu se osećati letargično.

ANEMIJA: uobičajni i skriveni simptomi

Hemoglobin je pun gvožđa i bez dovoljno ga telo jednostavno neće moći da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Većina planova lečenja anemije uključuje promene u ishrani.

Namernice koje treba da uvrstite u svoj jelovnik ako patite od anemije:

Meso

Meso je najveći izvor hemoglobina. Najbolje je crveno meso, divljač i jagnjetina. Poređenja radi, piletina će sadržati manju količinu hemoglobina od njih. 

Plodovi mora

Školjke, škampi i ostrige sadrže gvožđe. Ribe koje treba da probate su:

• Losos
• Tuna
• Sardine

Možete izabrati i konzervisane ili sveže jer sadrže velike izvore gvožđa.

Spanać

Spanać pruža niz zdravstvenih prednosti a sadrži malo kalorija. Oko 100g sirovog spanaća sadrži najmanje 2,7 mg gvožđa. Spanać je bogat i vitaminom C. Ovo je važno jer je vitamin C poznat po tome što značajno povećava apsorpciju gvožđa.

Seme bundeve

Seme bundeve je ukusna užina koja je, takođe, odličan izvor gvožđa. Porcija semenki bundeve može da obezbedi telu 2,5 mg gvožđa. Lako je kombinovati bundevu sa drugom hranom da biste napravili hranljiv i ukusan obrok koji može povećati unos gvožđa u vaše telo.

Lekar savetuje: Kako da izlečite anemiju PRIRODNIM putem

Mahunarke

Mahunarke su pune gvožđa. Neke od najčešćih vrsta mahunarki su sočivo, bob i pasulj. Porcija od pola šolje kuvanog pasulja može da obezbedi 1,8 grama gvožđa. Mnoge studije pokazuju da mahunarke smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema kod ljudi sa metaboličkim sindromom. Mahunarke su dobar saveznik u postupku držanja dijete. One su izvrstan izvor dijetalnih vlakana, što može povećati osećaj sitosti.

Iznutrice

Iznutrice poput bubrega, srca, jetre i mozga - sadrže ogromne količine gvožđa. Na primer, porcija goveđe jetre od 100 grama sadrži 6,5 mg gvožđa. Iznutrice su bogate i drugim hranljivim materijama kao što su holin, vitamin A i selen.