Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Idealan čaj za prehladu i stomak, muškarci ga posebno piju
Ovaj čaj je odličan i kad vas muči nesanica
Vilino sito je biljka koja se od davnina koristila kao sastavni deo prirodne medicine. Evropski narodi njome su lečili razne boljke, u čemu im je koristio skoro svaki deo biljke.
Rizom sadrži esencijalna ulja koja imaju antibakterijska svojstva, a koren se koristi za čaj u narodnoj medicini kao dijuretik i sredstvo koje olakšava simptome prehlade.
U nekim narodima ova biljka se nazivala i "lovčev hleb", jer se pupoljak kuvao i jeo poput artičoka.
Čaj od žalfije - lekovita svojstva i priprema
Sadrži tanine i flavonoide, i u Nemačkoj se ova gorka biljka smatrala lekom za loše varenje i probleme sa jetrom, jer kao i svi gorki sastojci, stimuliše lučenje želudačne kiseline. Po legendama, Nemci su smatrali da podstiče i potenciju kod muškaraca.
U narodnoj medicini Balkana, vilino sito koristi se za tretman problema na koži, osipa ili čireva, pravljenjem melema od korena kuvanog u sirćetu.
Napravite lek za umorne oči
U Crnoj Gori se sok korena biljke koristi za tretiranje gastritisa i bolesti žučne kese. Sušeni, mleveni koren u Poljskoj se koristi za tretiranje simptoma gripa, tako što se sipa u toplu vodu a potom popije.
Čaj se pravi od sušenog korena, jedna kašičica stavi se u dva decilitra ključale vode, prohladi se i pije jedna do dve šolje dnevno.
Čaj je koristan za umirivanje nadraženog želuca, kao dijuretik koji podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma i efikasan je u skidanju temperature.