filteri close
Objavljeno: 12.05.2023. Image source: Pexels
300x600

Brojne su koristi i podrška, uz poneki rizik

Stariji ljudi koji redovno koriste internet imaju značajno smanjen rizik od razvoja demencije, pokazuje nedavna studija. Optimalno vreme za korišćenje interneta je do dva sata dnevno.

Istraživanje je analiziralo efekte korišćenja interneta među starijim osobama kao način prevencije demencije.

Rezultati pokazuju da redovni korisnici interneta imaju gotovo upola manje šanse da razviju demenciju u poređenju sa onima koji ga ne koriste. U studiji, koja je trajala u proseku 7,9 godina, pa čak i do 17,1 godine, pratilo se kognitivno zdravlje 18.154 odraslih bez demencije, u starosnom rasponu od 50 do 64,9 godina.

Zašto se ponekad mentalno "zaglavimo"? Ovo su 4 najčešća razloga

Prema istraživanju, dnevno korišćenje interneta u trajanju od 0,5 do 2 sata smanjuje rizik od demencije, dok oni koji ga nikada ne koriste ili ga koriste duže od dva sata ostaju pod većim rizikom. Studija je objavljena u časopisu Journal of the American Geriatrics Society.

Dr Skot Kajser, specijalista za gerijatrijsku porodičnu medicinu, ističe da optimalno vreme za korišćenje interneta iznosi pola sata do dva sata dnevno, dok previše vremena provedenog na internetu može biti štetno.

Starije osobe koje provode previše vremena na internetu mogu biti izložene negativnim slikama starenja, gubeći samopouzdanje, što može imati negativan uticaj.

Studija dokazala: Previše informacija ugrožava psihu

Internet može pomoći u prevenciji demencije jer podstiče učenje novih stvari i održava kognitivno angažovanje, ključno za zaštitu mozga i smanjenje rizika od demencije. Korišćenje interneta u kasnijem životu može imati direktne kognitivne koristi, a redovno korišćenje omogućava korisnu društvenu interakciju s drugima.

Starije osobe treba podržati da uče i koriste novu onlajn tehnologiju, kako bi prevazišli prepreke poput nedostatka tehničkih veština, troškova i nedostatka socijalne podrške, te ostvarili kognitivne i društvene prednosti korišćenja interneta.