filteri close
Objavljeno: 01.10.2021. Image source: Foto: Pexel/Kindel Media
300x600

Stanje vaših creva je ključno za vašu celokupnu zdravstvenu sliku!

Proces varenja hrane je važan, jer naš probavni sistem nije odgovoran samo za razgradnju hrane, već i za apsorpciju važnih hranljivih materija. Ovo je deo koji se često zanemaruje a istraživanja su pokazala da je katalizator mnogih probavnih bolesti, kao što su sindrom proputljivosti creva, refluks kiseline, sindrom iritabilnog kolona i Kronova bolest.

Šta su probavni enzimi?

Probavni enzimi - od kojih se neki prirodno proizvode u našem telu iz pankreasa - su ključni faktor za dobro varenje, metabolizam i preduslov za uspešnu apsorpciju hranljivih materija.

Ali postoji još jedan način da se postignu ključni enzimi - kroz hranu i biljke koje jedemo - i ti enzimi igraju drugačiju funkciju. Oni nam pomažu da apsorbujemo vitalne hranljive materije koje su nam potrebne da bismo ostali zdravi. 

Kako zdravlje creva utiče na zdravlje celog organizma?

Kada konzumirate malo hranjivih namirnica, poput povrća, voća i bilja, a unosite previše prerađene hrane, ne dobijate digestivne enzime koji su vam potrebni. Ovo je problematično, jer bez ovih enzima telo troši previše energije vareći ono što jedete, ostavljajući vas iscrpljene i, što je najgore, upaljenim iznutra. Ova upala igra ulogu u mnogim hroničnim bolestima, poput dijabetesa, hipertenzije i povišenog holesterola.

Šta je Sindrom propustljivosti creva?

Nedostatak digestivnih enzima može izazvati Sindrom propustljivosti creva - još jedan nesrećni rezultat hronične upale u digestivnom sistemu. Mnogi su krivci koji izazivaju intestinalnu hiperpermeabilnost su stres, lekove, loš izbor ili kvalitet hrane, alkohol, cigarete, pa čak i promene hormona. Možda se pitate šta zapravo znači izraz „propustljivost“ creva? U osnovi, zdrava creva apsorbuju hranljive materije, ali nezdrava creva „propuštaju“ hranljive materije, što zauzvrat izaziva upalni odgovor u telu.

6 koraka za izlečenje creva

1. Opšte preporuke za lečenje propustljivosti creva - i uopšte za poboljšanje zdravlja creva - počinju sa hranom. Često se pacijentima predlaže da prvo uklone gluten i mlečne proizvode iz ishrane, jer ti proteini mogu biti teški za razgradnju, pogoršavajući već upaljenu sluznicu za varenje. Još jedan savet je da smanjite unos alkohola i slatkiša, jer vam i oni uznemiruju creva. Ne konzumirajte više od četiri pića nedeljno i smanjite unos rafinisanog šećera na najviše 40 grama po danu.

2. Dodavanje hrane koja prirodno sadrži probavne enzime je odlična strategija za poboljšanje probavnog zdravlja i propustljivosti creva. Avokado sadrži lipazu, enzim koji pomaže u varenju masti, dok su ananas i papaja bogati amilazom, koja razlaže skrob. Banane i kivi, takođe, sadrže probavne enzime, a đumbir deluje i kao pomoć pri varenju.

9 načina kako da ostanete motivisani da se hranite zdravo

3. Određeni suplementi mogu pomoći u lečenju curenja creva, uključujući probiotike, žive bakterije i kvasac. Preporučuje se uzimanje visokokvalitetnih probiotičkih dodataka koji će pomoći u uravnotežavanju mikrobioma (okruženje u kojem te bakterije napreduju) i poboljšati varenje i apsorpciju hranljivih materija u vašem telu. 

4. Za piće bogato probioticima pijte kombuhu! Kombuhu možete kupiti gotovu ili je sami napraviti kod kuće. Bezmasni kefir, čorba od kostiju i fermentisano povrće dodatni su izvor probiotika na bazi hrane.

5. L-glutamin je aminokiselina koja se pokazala korisnom u lečenju propustljivosti creva ili malapsorpcije. Dodavanje 1-2 grama glutamina u vaš omiljeni jutarnji smuti je još jedan trik za poboljšanje probavnog zdravlja.

6. I na kraju, dodatak digestivnim enzimima može poboljšati kritično pitanje apsorpcije hranljivih materija iz hrane. Odaberite enzim koji sadrži amilaze, lipaze i proteaze. Neki probavni enzimi takođe sadrže hlorovodoničnu kiselinu ili HCL, kako bi dodatno pomogli pri varenju hrane.

Od poboljšanja varenja benefite će imati i imuni sistem, povećaće se nivo energije i uspostaviti hormonske ravnoteže - ako odvojite vreme da popravite, uravnotežite i nahranite creva, imate potencijal da vidite uticaj na celo telo.