filteri close
Objavljeno: 19.11.2023. Image source: Foto: Pixabay/FotoshopTofs
300x600

Znamo da je jetra najveći unutrašnji organ u našem telu i da pomaže u čišćenju organizma. Ove namirnice su neophodne da bi jetra pravilno radila.

Pomaže da se hrana pretvori u hranljive materije. Takođe, filtrira toksine i razlaže ih tako da ih se telo može osloboditi. Svojoj jetri možete olakšati posao - a sebe učiniti zdravijim - ako jedete prave stvari. Uravnotežena ishrana sa integralnim žitaricama, voćem, povrćem i nemasnim proteinima je dobar početak.

Zeleniš

Slobodni radikali su molekuli koji mogu oštetiti vaše ćelije i uzrokovati probleme, uključujući bolest jetre. Supstance koje se nazivaju antioksidansi mogu pomoći da ih se rešite. Zeleno lisnato povrće poput spanaća, kelja i krastavca je puno antioksidansa. Takođe, prepuni su vlakana i drugih stvari koje su vašoj jetri potrebne.

Grejpfrut

Ovaj omiljeni citrusi ima moćne antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti vaših ćelija i olakšati upalu koja može dovesti do bolesti jetre. Ali budite oprezni sa njim ako uzimate određene lekove za visok krvni pritisak, visok holesterol ili mentalno zdravlje. Grejpfrut može uticati na njihov rad. Prvo razgovarajte sa svojim lekarom ako uzimate lekove za bilo koju od ovih stvari.

Ovsena kaša

Hrana bogata vlaknima, kao što je ovaj omiljeni doručak, može pomoći u zaštiti vaše jetre od upale. Oni takođe mogu pomoći u održavanju šećera i elektrolita u krvi. 

Drugi dobri izvori celih žitarica bogatih vlaknima uključuju:

-braon pirinač

-Kokice bez maslaca

-hleb od celog zrna


Vodič: šta je to masna jetra, koji su tipovi i koliko treba da brinete zbog nje

Jabuke

Istraživanja su pokazala da voće bogato vlaknima, poput jabuka, može pomoći ljudima koji imaju masnu bolest jetre, posebno onima koji su gojazni. Obavezno ostavite kožu. Tamo je većina vlakana. 

Ostalo voće sa puno vlakana uključuje:

-banane
-Narandže
-Jagode
-Suvo grožđe

Pileća prsa bez kože

Vašem telu su potrebni proteini e - uključujući vašu jetru - i održalo ih zdravim. Ali vašoj jetri nije potrebno mnogo masti. Nemasna živina (bez kože) može biti dobar način da dobijete proteine koji su vam potrebni.  Kuvana ili pečena, ne pržena!

Losos

Pun je proteina, ali to nije sve. Ova popularna riba takođe ima omega-3 masne kiseline, koje mogu smanjiti vaš holesterol, olakšati upale i pomoći vam da ostanete na zdravoj težini. Sve te stvari pomažu vašoj jetri. 

Orasi

Orašasti plodovi mogu biti dobar izbor za užinu za vašu jetru. Orasi su, posebno, puni omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i vlakana. Ali malo ide daleko. Oko 10 oraha dnevno je dovoljno. 

Pasulj

Ne morate da jedete meso da biste dobili proteine. Možete ih dobiti, i dosta vlakana, iz pasulja. I nema „loše“ zasićene masti koje se nalaze u nekim proteinima koji potiču od životinja.

Zdrava ulja

Izbacite nezdrave zasićene i trans masti, poput putera i margarina, iz svoje ishrane. Koristite maslinovo ulje za prženje i pečenje.


Koliko vode dnevno treba piti? Ne postoji jedinstveni odgovor, ali imamo neke smernice

Kafa

Vaša jutarnja navika možda ne samo da će vam olakšati dan, već može pomoći i da vaša jetra bude zdrava. Naučnici nisu sigurni zašto, ali studije pokazuju da nekoliko šoljica dnevno može smanjiti šanse za rak jetre. Istraživači takođe istražuju da li određene hemikalije u kafi mogu pomoći u usporavanju stanja kao što su ciroza, fibroza jetre i druge vrste hronične bolesti jetre.

Zeleni čaj

Sadrži antioksidante i druge supstance koje mogu pomoći u zaštiti vaše jetre od oštećenja ćelija i upale. Redovno konzumiranje može smanjiti šanse za oboljenje masne jetre, hepatitis, cirozu i hroničnu bolest jetre. 

Voda

Voda čini 73% vaše jetre, tako da je važno da se uverite da imate dovoljno u vašem sistemu da bi radila kako treba. Nedostatak vode takođe može da ošteti vaše bubrege. To može uzeti danak.

Šta ne treba jesti
Uz ispravnu hranu, važno je i da se držite podalje od pogrešnih. Najveće pretnje vašoj jetri uključuju hranu koja je:

-Pržena
-Ima visok sadržaj zasićenih masti

Pazite na alkohol 

Generalno, žene ne bi trebalo da piju više od jednog pića za odrasle dnevno, a muškarci ne više od dva. Ali razgovarajte sa svojim doktorom o tome šta je ispravno za vas.

Nemojte se 'detoksirati'

„Čišćenjee“ može zvučati kao dobra ideja, ali nema dokaza da će neka posebna dijeta pomoći izbacivanju toksina iz vaše jetre. Vaša jetra to već dobro radi. A neke dijete za detoksikaciju mogu iz,azvati neželjene efekte kao što su grčevi, mučnina ili dehidracija.Dijete takođe, mogu sprečiti da dobijete dovoljno vitamina ili minerala. Ako tražite zdravu promenu tempa, mogli biste da izbacite „loše“ masti i šećer iz svoje ishrane ili da isključite alkohol.

Šta to znači kada je vaš TSH nizak?