filteri close
Objavljeno: 09.09.2022. Image source: Foto: Pexels/Alexey Demidov
300x600

Hormon koji stimuliše štitnu žlezdu (TSH) je vitalna hemikalija u našem telu koja reguliše funkciju štitne žlezde. Previsok ili prenizak nivo TSH ukazuje na disfunkciju štitne žlezde.

Štitna žlezda je mala žlezda koja se nalazi na dnu grla. Ona je odgovorna za proizvodnju dva kritična hormona — trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). I jedno i drugo utiče na vaše opšte blagostanje, prvenstveno kada je u pitanju upravljanje vašom težinom, način na koji vaše telo koristi energiju, temperaturu tela i nervni sistem.

Lekari preporučuju analizu krvi da bi se utvrdili nivoe hormona TSH, T3 ili T4 i potvrdili da li imate problema sa štitnom žlezdom ili ne. TSH test pomaže da se utvrdi da li imate hipotireozu (nedovoljno aktivna štitna žlezda) ili hipertireoza (preterano aktivna štitna žlezda). Kao i kod svakog drugog hormona, normalni rasponi TSH variraju u zavisnosti od starosti i pola. 

Šta znači nizak nivo TSH?

Nizak nivo TSH ukazuje na to da imate hipertireozu ili preaktivnu štitnu žlezdu. To je stanje u kojem štitna žlezda proizvodi previše hormona, što dovodi do toga da hipofiza proizvodi manje TSH. Nizak TSH treba da shvatite podjednako ozbiljno kao i abnormalni nivoi hormona štitne žlezde - to može dovesti do promena raspoloženja, ugroženog kvaliteta života i problema sa opštim blagostanjem. 

Najčešći simptomi hipertireoze uključuju nepravilan ili ubrzan rad srca, razdražljivost, nagle promene raspoloženja, poteškoće sa uspavljivanjem, brz gubitak težine, umor i slabost mišića. Uključuje čak i probleme sa varenjem, kao što su dijareja ili česta potreba za pražnjenjem stomaka.

8 najefikasnijih namirnica za pobošanje rada štitne žlezde