filteri close
Objavljeno: 25.12.2021.
300x600

Dugo se polemisalo o tome i istraživanja su pokazala da je krvna grupa ključ čovekovog zdravlja i ishrane.

Postoje četiri krvne grupe – A, B, AB, i 0. 

Svaka od ovih grupa ima drugačiji spisak namirnica koji bi trebalo da konzumira i hrana koju jedemo ima posebnu hemijsku reakciju sa našom krvnom grupom.

U ishrani po krvnim grupama, namirnice su podeljene u 16 različitih kategorija: meso i živina, plodovi mora, mleko i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i semenke, pasulj i mahunarke, žitarice, hleb i pekarski proizvodi, testenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi i mešani napici.

U nastavku možete saznati koja se hrana preporučuje za koju krvnu grupu.

Krvna grupa “0”

  • Meso u svim oblicima – junetina, teletina, jagnjtina, morska riba
  • Brokoli, peršun, crvena paprika, praziluk, spanać, zeleni kupus i beli krompir
  • Smokve i šljive u vidu voća i sokovi od ananasa, suvih šljiva i trešnje

Krvna grupa “A”

  • Riba (osim oslića i dimljene ribe),
  • Sojino mleko, sojin sir,
  • Maslinovo ulje,
  • Beli pasulj, sočivo, heljda, ovseno brašno, ražano brašno, pirinčano brašno,
  • Brokoli, šargarepa, zeleni kupus, kelj, keleraba, praziluk, peršun, paškanat, spanać, Bundeva, beli krompir,
  • Kajsije, kupine, borovnice, limun, trešnje, smokve, grejpfrut, ananas, šljive, suvo grožđe,
  • Beli luk, đumbir,
  • Senf,
  • Kafa, zeleni čaj, crno vino

Dijetalni ručak: Pljeskavice od brokolija

Krvna grupa “B”

  • Jagnjetina, ovčetina, zečetina, divljač, losos, skuša, oslić, bakalar
  • Meki sir, feta, kozji sir i mleko, obrano mleko, jogurt, kravlji sir
  • Maslinovo ulje
  • Pasulj, ovas, prinčane pahulje
  • Cvekla, brokoli, kelj, peršun, paškanat, kropir, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, plavi patlidžan, paprika
  • Banana, grožđe, ananas, šljive
  • Čaj od peršuna, šipurka, žalfije, nane, zeleni čaj

Banana nije samo ukusna i kalorična, već je jako KORISNA

Krvna grupa “AB”

  • Jagnjetina, ćuretina, zećetina, bakalar, tunjevina, oslić, skuša, losos, sardela, pastrmka
  • Mladi sir, feta, kozji sir i mleko, pavlaka, jogurt
  • Maslinovo ulje
  • Kesten, kikiriki, orah
  • Sočivo, pros, ovas, pirinač
  • Ražani hleb
  • Cvekla, brokoli, kelj, karfiol, celer, beli luk, krastavac, peršun, paškanat, tofu
  • Trešnje, smokve, grožđe, kivi, limun, ananas, šljive
  • Čaj od kamilice, zeleni čaj, glog, kafa

Nauka podseća: riba u ishrani smanjuje rizik od demencije