Objavljeno: 25.12.2021.
Ishrana po krvnim grupama
Dugo se polemisalo o tome i istraživanja su pokazala da je krvna grupa ključ čovekovog zdravlja i ishrane.
Postoje četiri krvne grupe – A, B, AB, i 0.
Svaka od ovih grupa ima drugačiji spisak namirnica koji bi trebalo da konzumira i hrana koju jedemo ima posebnu hemijsku reakciju sa našom krvnom grupom.
U ishrani po krvnim grupama, namirnice su podeljene u 16 različitih kategorija: meso i živina, plodovi mora, mleko i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i semenke, pasulj i mahunarke, žitarice, hleb i pekarski proizvodi, testenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi i mešani napici.
U nastavku možete saznati koja se hrana preporučuje za koju krvnu grupu.
Krvna grupa “0”
- Meso u svim oblicima – junetina, teletina, jagnjtina, morska riba
- Brokoli, peršun, crvena paprika, praziluk, spanać, zeleni kupus i beli krompir
- Smokve i šljive u vidu voća i sokovi od ananasa, suvih šljiva i trešnje
Krvna grupa “A”
- Riba (osim oslića i dimljene ribe),
- Sojino mleko, sojin sir,
- Maslinovo ulje,
- Beli pasulj, sočivo, heljda, ovseno brašno, ražano brašno, pirinčano brašno,
- Brokoli, šargarepa, zeleni kupus, kelj, keleraba, praziluk, peršun, paškanat, spanać, Bundeva, beli krompir,
- Kajsije, kupine, borovnice, limun, trešnje, smokve, grejpfrut, ananas, šljive, suvo grožđe,
- Beli luk, đumbir,
- Senf,
- Kafa, zeleni čaj, crno vino
Dijetalni ručak: Pljeskavice od brokolija
Krvna grupa “B”
- Jagnjetina, ovčetina, zečetina, divljač, losos, skuša, oslić, bakalar
- Meki sir, feta, kozji sir i mleko, obrano mleko, jogurt, kravlji sir
- Maslinovo ulje
- Pasulj, ovas, prinčane pahulje
- Cvekla, brokoli, kelj, peršun, paškanat, kropir, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, plavi patlidžan, paprika
- Banana, grožđe, ananas, šljive
- Čaj od peršuna, šipurka, žalfije, nane, zeleni čaj
Banana nije samo ukusna i kalorična, već je jako KORISNA
Krvna grupa “AB”
- Jagnjetina, ćuretina, zećetina, bakalar, tunjevina, oslić, skuša, losos, sardela, pastrmka
- Mladi sir, feta, kozji sir i mleko, pavlaka, jogurt
- Maslinovo ulje
- Kesten, kikiriki, orah
- Sočivo, pros, ovas, pirinač
- Ražani hleb
- Cvekla, brokoli, kelj, karfiol, celer, beli luk, krastavac, peršun, paškanat, tofu
- Trešnje, smokve, grožđe, kivi, limun, ananas, šljive
- Čaj od kamilice, zeleni čaj, glog, kafa