filteri close
Objavljeno: 05.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Pravilna ishrana je jedna od ključnih stvari tokom ovog perioda

Trudnoća je period pun promena, kako emocionalnih, tako i fizičkih. 

Trudnoća je i period pun izazova, radosti i promena, a jedna od najvažnijih stvari koja se menja jeste ishrana. Pravilna ishrana ključna je za zdravlje trudnice i pravilan razvoj bebe.

Pravilna ishrana tokom trudnoće može imati veliki uticaj na normalan razvoj bebe, kao i na opšte stanje i energiju trudnice.

Evo kako se preporuke za ishranu menjaju kroz tri tromesečja trudnoće.

ŠTA ZNAČI AKO SE TRUDNICI STALNO JEDE KISELO, A ŠTA AKO ŽUDI ZA SLANIM: Telo upozorava na neočekivane probleme

Prvo tromesečje

U prvom tromesečju, bitno je usredsrediti se na unos dovoljno vitamina, minerala i esencijalnih nutrijenata koji podstiču pravilan razvoj ploda. Fokus je na:

- Folna kiselina: Ključna za prevenciju eventualnih neuralnih defekata kod bebe. Preporučuje se unos od 400 do 800 mikrograma dnevno, što može uključivati suplemente folne kiseline i hranu bogatu ovim vitaminom, poput zelenog lisnatog povrća, citrusnog voća i mahunarki.

- Gvožđe: Pomaže u prevenciji anemije, a potreba za gvožđem se povećava. Bogati izvori gvožđa uključuju crveno meso, perad, ribu, mahunarke i zeleno lisnato povrće.

- Kalcijum: Važan za razvoj kostiju bebe. Mlečni proizvodi, bademi, brokoli i tofu dobri su izvori kalcijuma.

Kako HPV infekcija utiče na trudnoću?

Drugo tromesečje

Kako trudnoća napreduje, tako raste i kalorijska potreba. U drugom tromesečju, preporučuje se povećanje unosa kalorija za oko 340 kalorija dnevno. Fokus je na balansiranoj ishrani koja uključuje:

- Proteini: Esencijalni za rast i razvoj bebinog tkiva. Izvori proteina uključuju meso, ribu, jaja, mahunarke i orašaste plodove.

- Omega-3 masne kiseline: Posebno DHA, važne za razvoj mozga i očiju bebe. Plava riba, kao što su losos i sardine, odličan je izvor.

- Vlakna: Pomažu u prevenciji zatvora, čestog problema u trudnoći. Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke trebalo bi da budu deo dnevne ishrane.

3 korisne namirnice koje sprečavaju trudničke boljke

Treće tromesečje

U trećem tromesečju, povećava se potreba za energijom za oko 450 kalorija dnevno. Važno je nastaviti sa balansiranom ishranom, uz dodatni fokus na:

- Vitamin D: Podstiče apsorpciju kalcijuma i podržava imunološki sistem. Izvori uključuju sunčevu svetlost, masnu ribu i obogaćene namirnice.

- Voda: Adekvatan unos tečnosti je ključan za prevenciju dehidracije i zadržavanja tečnosti. Preporučuje se dnevni unos od oko 10 čaša tečnosti, uključujući vodu, nezaslađene sokove i čajeve.

Dodatni saveti

- Raznovrsnost u ishrani: Trudite se da uključite različite grupe namirnica kako biste osigurali unos svih neophodnih nutrijenata.

- Izbegavajte štetne supstance: Alkohol, kofein i sirova ili nedovoljno termički obrađena hrana trebalo bi da se izbegavaju tokom trudnoće.

- Slušajte svoje telo: Ako imate specifične želje za hranom, u redu je povremeno popustiti, ali fokusirajte se na nutritivno bogatu hranu.

Konsultujte se sa stručnjakom: Razgovarajte sa svojim lekarom ili nutricionistom o svojoj ishrani, posebno ako imate specifična zdravstvena stanja ili nedoumice.