filteri close
Objavljeno: 13.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/Tumisu
300x600

Međunarodna istraživačka grupa identifikovala je mehanizam koji može sprečiti gubitak kose.

Matične ćelije folikula dlake, koje podstiču rast kose, mogu da im produže život promenom metaboličkog stanja. U eksperimentima sprovedenim sa miševima, istraživačka grupa aktivna u Helsinkiju i Kelnu u Nemačkoj pokazala je da protein nazvan Rictor ima ključnu ulogu u procesu gubitka kose.

Nove informacije o mehanizmima koji regulišu matične ćelije

Ultraljubičasto zračenje i drugi faktori okoline svakodnevno oštećuju našu kožu i druga tkiva, pri čemu telo kontinuirano uklanja i obnavlja oštećeno tkivo. U proseku, ljudi dnevno izgube 500 miliona ćelija i količinu dlaka ukupne težine 1,5 grama.

Ako vam opada kosa, to može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema

Mrtvi materijal zamenjuju specijalizovane matične ćelije koje pospešuju rast tkiva. Funkcija tkiva zavisi od aktivnosti i zdravlja ovih matičnih ćelija, jer oštećena aktivnost rezultira starenjem tkiva.

Smanjena metabolička fleksibilnost u matičnim ćelijama u osnovi gubitka kose

Na kraju regenerativnog ciklusa folikula dlake, u trenutku kada se stvori nova dlaka, matične ćelije se vraćaju na svoje određeno mesto i prelaze u stanje mirovanja. Ključno otkriće nove studije je da ovaj povratak u stanje matičnih ćelija zahteva promenu metaboličkog stanja ćelija. 

Oni se prebacuju sa metabolizma zasnovanog na glutaminu i ćelijskog disanja na glikolizu, pomeranje izazvano signalizacijom koju indukuje protein nazvan Rictor, kao odgovor na nisku koncentraciju kiseonika u tkivu. Shodno tome, ova studija je pokazala da odsustvo proteina Rictor narušava reverzibilnost matičnih ćelija, pokrećući sporo iscrpljivanje matičnih ćelija i gubitak kose uzrokovan starenjem.

Ovako vas telo upozorava da ste pod snažnim stresom

Istraživačka grupa kreirala je genetski model miša za proučavanje funkcije proteina Rictor, primećujući da su regeneracija i ciklus folikula dlake značajno odlagani kod miševa kojima nedostaje protein. Stariji miševi koji pate od nedostatka Riktora pokazali su postepeno smanjenje matičnih ćelija, što je rezultiralo gubitkom kose. 

Prethodnica za razvoj terapija lekovima protiv gubitka kose

Dalje istraživanje će se sada sprovesti kako bi se istražilo kako bi se ovi pretklinički nalazi mogli koristiti u biologiji ljudskih matičnih ćelija i potencijalno u terapijama lekovima koji bi zaštitili folikule dlake od starenja. Drugim rečima, mehanizmi identifikovani u studiji mogli bi se koristiti u sprečavanju gubitka kose.