filteri close
Objavljeno: 25.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Liza Summer
300x600

Ako patite od zatvora, verovatno imate stolicu manje od tri puta nedeljno. Kada osetite potrebu za pražnjenjem creva, teško vam je da to uradite i trošite previše vremena naprežući pri pokušajima.  

Postoji mnogo uzroka koji izazivaju konstipaciju. Najčešće je problem povezan sa načinom ishrane. Na primer, ishrana sa malo vlakana može dovesti do zatvora. Pored toga, nedovoljno hidriranje tokom dana može izazvati problem. Drugi faktori koji doprinose pojavi zatvora su stres, nedostatak redovne fizičke aktivnosti, određeni lekovi i zdravstvena stanja, kao što su trudnoća isindrom iritabilnog kolona (IBS). 

Srećom, postoje načini za lečenje i prevenciju konstipacije. Uz to, da biste ublažili simptome, pokušajte da eliminišete mlečne proizvode iz ishrane.

Mlečni proizvodi mogu doprineti zatvoru

Za one koji imaju osetljivost ili netoleranciju na laktozu, konzumacija mlečnih proizvoda može dovesti do zatvora. Ovo je uglavnom proučavano kod dece, a u jednom sistematskom pregledu iz 2008. godine, istraživači su pronašli dokaze da su deca koja su izbacila proteine kravljeg mleka iz svoje ishrane primetila poboljšane simptome zatvora. U studiji iz 2013. godine, koja je još jednom ispitivala vezu između kravljeg mleka i zatvora kod dece, otkriveno je da je zamena mlečnog mleka sojinim mlekom dovela do povećanja broja nedeljnih pražnjenja creva u jednom od ispitivanja. Konačno, jedna novija studija iz 2021. godine razmatrala je efekat eliminacije kravljeg mleka iz ishrane dece koja nisu reagovala na laksative i otkrila da je preko 70% učesnika zabeležilo olakšanje problema.

14 namirnica koje mogu olakšati probleme konstipacije

Još jedan razlog zašto mlečni proizvodi mogu izazvati zatvor je visok nivo kalcijuma. Jedna šolja mleka sa niskim sadržajem masti sadrži 300 miligrama minerala, što je otprilike trećina dnevnih potreba za odrasle od 19 do 50 godina. Višak kalcijuma može dovesti do konstipacija kao neželjeni efekat.

Pored eliminisanja mlečnih proizvoda iz vaše ishrane da biste videli da li su možda krivac za vaš zatvor, preporučuje se da jedete i suve šljive, uzimate probiotske suplemente i uključite više vežbanja u vašu dnevnu rutinu.