filteri close
Objavljeno: 01.01.2023. Image source: Foto: Pixabay/vikvarga
300x600

Evo nekoliko osnovnih i korisnih saveta koji će vam pomoći da obezbedite dobro zdravlje i blagostanje vašeg deteta.

Sasvim je prirodno da svom detetu želite najbolje. Naravno, ne želite da pravite greške koje mogu negativno uticati na njihov rast i razvoj. Roditeljstvo nije lak posao, posebno kada se tek upoznajete sa tom ulogom. 

Dajte svojoj deci zdrave obroke i grickalice

Deca treba da jedu hranu koja je bogata hranljivim materijama, vitaminima i mineralima koji sui m potrebni za energiju koju troše, da izgrade jake kosti i da se bore protiv bolesti i drugih zdravstvenih problema. Zato podstaknite svoje dete da bira zdrave obroke i grickalice dok je još malo. Neki od dobrih primera hrane koju možete dati svom detetu su sveže voće, jaja, povrće, soja, ovsena kaša, spanać, žitarice i riba.

Neka vaša deca budu aktivna

Biti fizički aktivan najmanje jedan sat dnevno je još jedan način na koji možete osigurati zdravlje vašeg deteta. Uključite aktivnosti koje jačaju njihove kosti i mišiće, kao i povećavaju njihovo disanje i otkucaje srca. Pronađite bezbedne, aktivne i zabavne aktivnosti koje možete da radite sa svojom decom. Na ovaj način cela porodica ostaje u formi i zdrava.

Podstičite zdrave obrasce spavanja

Hormoni rasta se oslobađaju tokom spavanja. Dakle, odgovarajući broj sati spavanja i obrasci spavanja mogu imati značajan uticaj na rast vašeg deteta. Štaviše, dobar san pomaže i da se smiri um. Najbolji sati za spavanje su između 22h i 4 sata ujutro. Zato obavezno ušuškajte svoje dete u krevet rano uveče.

Obezbedite svojoj deci zdravo okruženje sa puno ljubavi

Deci su potrebna ljubav i podrška porodice i prijatelja, posebno tokom prvih nekoliko godina života. Što više komunicirate sa svojim detetom, to će njegove komunikacijske veštine biti bolje u budućnosti. Zato se pobrinite da mnogo komunicirate sa svojim detetom i da mu obezbedite zdravo i pozitivno okruženje.

Obavite redovne kontrole i imunizaciju

Rutinski pregledi, uključujući preglede očiju i stomatološku negu, pomažu da se obezbede načini za identifikaciju i rešavanje zdravstvenih problema što je ranije moguće – kada su šanse za lečenje bolje. Isto tako, vakcinisanje vašeg deteta može mu pomoći da izbegne mnoge smrtonosne bolesti. Obavezno pratite kalendar redovnih pregleda i imunizacije vašeg deteta kako nešto od toga ne biste preskočili.

11 načina da podstaknete svoje dete da bude fizički aktivnije