filteri close
Objavljeno: 24.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/mcconnmama
300x600

Učešće u svim vrstama fizičke aktivnosti dramatično opada kako se uzrast i obaveze deteta u školi povećavaju. 

Važno je da fizička aktivnost bude redovan deo porodičnog života. Evo nekoliko informacija koje će vam pomoći da vaša deca budu zdrava i aktivna.

Roditelji mogu odigrati ključnu ulogu u motivaciji deteta da postane fizički aktivnije. Naši predlozi su:

1. Razgovarajte sa pedijatrom. Doktor vašeg deteta može objasniti vašem detetu važnost fizičke aktivnosti za njegovo zdravlje. Takođe, može vas uputiti da pronađete sport ili aktivnosti koje bi mogle biti najbolje za vaše dete.

2. Naglasite zabavu. Pomozite svom detetu da pronađe sport u kojem uživa. Što više uživa u aktivnosti, veća je verovatnoća da će nastaviti sa njom da se bavi. Uključite celu porodicu. To je odličan način da provedete vreme zajedno.

Vežbanje pre škole je idealno da deca uče na času

3. Odaberite aktivnost koja je razvojno primerena detetovom uzrastu. Na primer, dete od 7 ili 8 godina nije spremno za dizanje tegova ili trčanje na duge staze, ali fudbal, vožnja biciklom i plivanje su odlične aktivnosti za decu tog uzrasta.

4. Planirajte unapred. Pobrinite se da vaše dete ima pogodno vreme i mesto za vežbanje.

5. Obezbedite bezbedno okruženje. Uverite se da je oprema vašeg deteta udobna i prikladna za aktivnost, kao I da mesto gde vežbaju ili se igraju bezbedno. 

6. Obezbedite aktivne igračke. Maloj deci je naročito potreban lak pristup lopticama, konopcima za preskakanje i drugim aktivnim igračkama.

U Srbiji 10 puta više gojazne dece nego pre 50 godina! Šta možemo da uradimo?

7. Budite uzor. Veća je verovatnoća da će deca vežbati i biti aktivna ako redovno viđaju roditelje kako uživaju u sportu i fizičkoj aktivnosti.

8. Igrajte se sa svojom decom. Pomozite im da nauče novi sport ili drugu fizičku aktivnost. Ili se samo zabavite zajedno u šetnji, planinarenju ili vožnji biciklom.

9. Postavite granice. Ograničite svakodnevno korišćenje ekrana, uključujući vreme provedeno na TV -u, mobilnom telefonu, računaru i video igricama. Slobodno vreme iskoristite za više fizičkih aktivnosti.

10. Odvojite vreme za vežbanje. Neka deca su toliko zauzeta oko domaćih zadataka, časova muzike i drugih planiranih aktivnosti da nemaju vremena za vežbe.

Roditelji, obratite pažnju! Evo odgovora koliko igranje u prirodi pozitivno utiče na imunitet vašeg deteta

11. Ne preterujte sa aktivnostima. Vežbanje i fizička aktivnost ne bi trebalo da štete. Ako mu postane prenaporno, vaše dete bi trebalo da uspori ili pokuša sa manje energičnom aktivnošću. Kao i u svakoj aktivnosti, važno je ne preterati. Ako vežbanje počne da ometa školske ili druge aktivnosti, razgovarajte sa lekarom vašeg deteta.

Studije su otkrile da navike stečene u detinjstvu često zadržavamo i kada odrastemo. Ako su sport i fizičke aktivnosti porodični prioritet, obezbediće deci i roditeljima jake temelje za zdravlje tokom čitavog života. 

Ne zaboravite da vežbanje zajedno sa uravnoteženom ishranom pruža osnovu za zdrav, aktivan život. Jedna od najvažnijih stvari koju roditelji mogu učiniti je da podstiču zdrave navike kod svoje dece.