filteri close
Objavljeno: 31.07.2020. Image source: Pixabay/Julio César Velásquez Mejía

Otkrivene užasne posledice korona virusa na plodnost muškaraca i žena...

Istraživanje koje sprovodi dr Dragana Bojović Jović od maja na malom uzorku od 30 žena i 15 muškaraca koji su preležali kovid-19, starosti od 18 do 45 godina, prema rečima doktorke iz GAK "Narodni front" pokazuje smanjenje mogućnosti za ostvarivanje potomstva i sterilitet, odmah nakon izlečenja od virusa.

Ginekolog dr Dragana Bojović Jović, specijalista za fertilitet, rekla je za "Kurir" da je kod 10 od 30 pacijentkinja primetan poremećaj u menstrualnom ciklusu, nakon ozdavljenja.

"Poremećaju su drastični, takvi da ne bi mogle da zatrudne, a i čak i kad bi uspele, usledio bi pobačaj. Dakle, trećina žena ima problema sa sterilitetom kao posledicu korone", smatra dr Bojović Jović.

KORONA NA BAZENIMA: Da li je bezbedno skinuti masku i zaplivati?

"Koronavirus toksičnim efektima utiče i na reproduktivno zdravlje žena. Jedan od njih je i smanjena saturacija kiseonikom, tj. smanjena zasićenost krvi kiseonikom, koji je neophodan za rad svih ćelija u organizmu", dodaje ona.

Kaže da prati žene i muškarce nakon oporavka od kovida-19. Prema njenim rečima rezultati kod muškaraca su lošiji.

Od njih 15, koliko je učestvovalo u istraživanju, samo jedan muškarac imao je dobar spermogram.

PORAŽAVAJUĆI rezultati nemačke studije o pacijentima na respiratorima!

"Čovek koji ima decu i imao je potpuno uredan broj spermatozoida - više od 15 miliona, urednu morfologiju (više od 4% spermatozioda normalnog oblika) i imao više 32 % progresivno pokretnih spermatozoida, sada ima 13 miliona njih, 2% normalnog oblika i 18% pokretnih. To znači da ne može da oplodi jajnu ćeliju prirodnim putem, jedino vantelesno. A rizično je i kakav je DNK spermatozoida jer bi u slučaju oplođavanja postojala mogućnost da plod, odnosno dete, ima anomalije. Posledice kovida još nisu sagledane na nivou genetskog efekta", zaključuje Bojović Jović.

RAD OD KUĆE – štiti od korone, ali koliko je zaista zdrav?

Ono što ističe doktorka je da ovo ne znači da je istraživanje konačno, jer popravljanjem celokupne kliničke slike nakon bolesti, mogu da se reše i problemi sa sterilitetom.

Za detaljnu i konačnu presudu potrebno je veće istraživanje koje traje mnogo duže.

Izvor: Kurir