filteri close
Objavljeno: 09.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Letticia Massari
300x600

Ovo je pitanje koje se postavlja mnogim budućim majkama, a odgovor na to može biti individualan i zavisi od nekoliko faktora.

Stručnjaci kažu da postoji optimalno vreme za primenu epiduralne anestezije, ali i da postoje alternative za ublažavanje bolova.

Opšte pravilo je da se epiduralna anestezija primenjuje kada je grlić materice žene proširen 4-5 cm. Međutim, ovo vreme može varirati u zavisnosti od individualnih potreba majke i tolerancije na bol. Optimalno vreme za traženje epiduralne anestezije je kada pacijentkinja ima bolne, redovne kontrakcije i prelazi u aktivan porođaj. Ipak, vreme primene epiduralne anestezije može varirati od bolnice do bolnice, od anesteziologa do anesteziologa i od slučaja do slučaja.

Postoje i okolnosti kada primena epiduralne anestezije može biti teža. Naime, ova anestezija se primenjuje sve dok pacijentkinja može da ostane mirna dovoljno dugo da se postavi, što obično traje 5-15 minuta. Međutim, to često nije moguće kada je pacijentkinja otvorena već 10 cm, a glava bebe se nazire.

Da li je vežbanje tokom trudnoće ubrzava trajanje porođaja?

Ukoliko majka nije u mogućnosti da dobije epiduralnu anesteziju, postoje alternativne metode za ublažavanje bolova. To uključuje vežbe disanja, masažu, meditaciju, aromaterapiju, vizualizaciju, kao i alternativne položaje guranja. Takođe, postoje i druge medicinske opcije, uključujući entonoks gas i lekove protiv bolova. Zato je važno da se buduće majke informišu i razgovaraju sa svojim ginekologom o svim opcijama i alternativama koje su im na raspolaganju kako bi se pripremile za porođaj i smanjile bol.

U svakom slučaju, odluka o primeni epiduralne anestezije je lična i zavisi od individualnih potreba i želja majke. Stoga, stručnjaci savetuju buduće majke da se informišu o svim opcijama i razgovaraju sa svojim lekarom kako bi se odlučile za najbolju opciju za sebe i svoju bebu