filteri close
Objavljeno: 07.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/derneuemann
300x600

Iako je možda malo neprijatno, podrigivanje je jednostavno prirodni način tela da izbaci vazduh iz digestivnog sistema. 

Podrigivanje se može izazvati žvakanjem žvakaće gume, pričanjem dok jedete, pušenjem, sisanjem tvrdih bombona ili prebrzim jedenjem ili pijenjem - posebno kada su u pitanju gazirana pića. Uopšteno govoreći, podrigivanje nije ništa o čemu treba da brinete. Međutim, u nekim slučajevima, podrigivanje koje je praćeno dodatnim gastrointestinalnim simptomima može biti znak zdravstvenog problema. 

Koliko podrigivanja se smatra da je previše? Ako podrignete do tačke u kojoj vam to smeta i to se dešava tri ili više dana u nedelji, tada bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom. Prekomerno podrigivanje koje dolazi sa mučninom, povraćanjem, bolnim nadimanjem ili naglim gubitkom težine može ukazivati na opstrukciju creva koja zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Kako ublažiti podrigivanje

U nekim slučajevima, ekstremno podrigivanje može biti posledica bakterijske infekcije poznate kao infekcija heliko bakterijom (H. pilori). Iako većina ljudi ne doživi bolest od bakterija, gubitak apetita, bol u stomaku, mučnina, nadimanje i neobjašnjivi gubitak težine mogu ukazivati na infekciju i zahtevaće lečenje od strane lekara. Idite u hitnu pomoć ako osetite dodatne simptome, kao što su povraćanje krvi ili krvavu stolica, crna povraćka ili stolica, otežano gutanje ili ekstremni stalni bol u stomaku.

Međutim, nisu svi slučajevi prekomernog podrigivanja povezani sa teškim zdravstvenim stanjima. Stomačni grip, intolerancija na laktozu, sindrom iritabilnog kolona, refluks kiseline ili nesvesno gutanje vazduha - stanje poznato kao aerofagija - takođe su povezani sa ekstremnim podrigivanjem. Nekoliko manjih dnevnih prilagođavanja može doneti olakšanje u slučaju podrigivanja. 

Koliko znamo o intoleranciji na laktozu?

Stručnjaci predlažu da jedete i pijete sporije, izbegavate pijenje na slamku, ograničavanje gaziranih pića, smanjenje ili eliminisanje žvakaćih guma i kratka šetnja nakon obroka. Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom da biste otkrili osnovni uzrok bilo kakvog prekomernog podrigivanja.