filteri close
Objavljeno: 13.01.2024. Image source: Medik AI
300x600

Italija ima puno poznatih i ukusnih pića. Ništa, međutim, nema poziciju "italijansko piće", kao koktel sa niskim nivoom alkohola, nazvan Aperol Spritz.

Aperol Spritz je jednostavna 3-2-1 mešavina.  Trećina čaše prosecca, polovina čaše Aperola, i malo kisele vode. Sipajte sve sastojke u čašu za vino napunjenu ledom, ubacite parče pomorandze, i dobićete najpopularniji koktel u Italiji. 

Istorija Aperol Spritza, međutim, je malo komplikovanija. Sve nas vraća u 1805. i napoleonske ratove. Nakon ratova, Austrougarska je preuzela vlasništvo nad regionom Veneta na severnu Italije, gde se nalazi i Venecija. Tokom narednih 50 godina, Austrijanci su uzeli domaće italijansko vino i dodali vodu, i napravili "spritz". Tokom vremena (i dva svetska rata) voda se pretvorila u penušavu vodu, a vino su obogatili likerom. Taj liker, bio je Aperol. Godine 1919. rođen je Aperol Spritz. Dobio je popularnost tokom 1920-ih godina, a tridesetih godina prošlog veka postao je piće "za žene i sportiste".  Za žene, verovatno zbog slatkastog ukusa, a za sportste, možda zbog malo alkohola... Ko zna.

U svakom slučaju, Živeli!