filteri close
Objavljeno: 12.01.2022. Image source: Foto: Pexel/Gustavo Fring
300x600

Zdrave navike održavaju vašu jetru funkcionalnom. Nezdrave navike mogu oštetiti ovaj vitalni organ. 


Procenjuje se da jetra ima preko 500 funkcija koje održavaju vaše telo zdravim.

Primarne funkcije uključuju probavni sistem - razlaganje hrane, tečnosti i lekova u hranljive materije koje su potrebne vašem telu, skladištenje nekih hranljivih materija i pretvaranje ostatka hranljivih materija u esencijalne hemikalije. Sve što vaša jetra smatra toksičnim izbacuje se u vaš urin ili izmet. Da bi pomogla ovom sistemu filtriranja, jetra proizvodi važnu hemikaliju zvanu žuč koja pomaže u razgradnji onoga što unosite, posebno masne hrane. Sva vaša krv prolazi kroz jetru da bi se očistila od toksina.

Vodič: šta je to masna jetra, koji su tipovi i koliko treba da brinete zbog nje

Još jedna bitna funkcija jetre je izgradnja proteina. Vaše telo mora kontinuirano da proizvodi proteine da bi vas održalo u životu. Na primer, jetra proizvodi protein koji je neophodan za zgrušavanje krvi. Bez ovog proteina, normalna povreda bi se mogla pretvoriti u krizu jer vaša krv ne bi mogla da se zgruša. 

Kada uzmemo u obzir ove vitalne funkcije jetre, lako je shvatiti zašto je ona čuvar dobrog zdravlja.

Simptomi da sa jetrom nešto nije u redu

Bolest jetre može nastati zbog genetike, infekcija poput hepatitisa A, B ili C, poremećaja imunog sistema, raka ili štetnog načina života kao što je hronična upotreba alkohola ili gojaznost. Simptomi bolesti jetre su:

• Žuta koža ili oči
• Bol ili otok u stomaku
• Otečeni gležnjevi ili noge
• Svrab kože
• Taman urin
• Promene u boji stolice
• Hronični umor
• Mučnina ili povraćanje
• Gubitak apetita
• Lako stvaranje modrica

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, neophodno je da posetite lekara. Ovi simptomi mogu biti indikacija ozbiljnih komplikacija sa vašom jetrom.

Kako da vaša jetra bude što duže zdrava?

Vaša jetra naporno radi za vas. Zdrave navike su najbolji način da vaša jetra nesmetano radi i u godinama koje dolaze. Zdravlje vaše jetre možete održati na sledeće načine:

Ishrana sa niskim sadržajem masti - Vašoj jetri je teško varenje masti. Ako konzumirate velike količine masti, može doći do problema u funkcionisanju jetre, što dovodi do bolesti masne jetre. Uglavnom ishrana bogata biljkama je najbolji način da pazite na svoju jetru.

Rak jetre – simptomi, faktori rizika i prevencija

Izbegavajte prekomeran alkohol – Jetra može postati preopterećena konzumiranjem samo dva pića u kratkom vremenskom periodu. Prekomerno pijenje tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do ciroze jetre.

Mešanje lekova – Budite informisani o tome kako vaši lekovi na recept, biljne supstance i lekovi bez recepta međusobno deluju. Može doći do otkazivanja jetre ako se lekovi pogrešno mešaju.

Hemikalije – Zapamtite, jetra filtrira SVE toksine. Nosite zaštitnu opremu kada rukujete sredstvima za čišćenje, bojama ili drugim hemikalijama.

Vakcine – Ako putujete u oblast u kojoj je rasprostranjen hepatitis A ili B, malarija ili žuta groznica, obavezno se vakcinišite. Ne postoji vakcina za hepatitis C, ali praktikovanje bezbednog seksa i izbegavanje kontaminiranih igala mogu vam pomoći da izbegnete bolest.