Kako da ofarbate USKRŠNJA JAJA koristeći samo sastojke koje već imate kod kuće
Evo kako da ofarbate jaja sa cveklom, kupusom, kurkumom, čajem i još sa mnogo toga.
Imajte na umu da efekat boje varira u zavisnosti od toga koliko je boja koncentrisana u kojoj namernici, koje boje se jaja koristite i koliko dugo i koliko puta su jaja uronjena u boju.
Doze za prirodno obojena uskršnja jaja
Po šolji vode koristite sledeće:
• 1 šolja seckanog ljubičastog kupusa = plavo na belim jajima, zeleno na braon jajima
• 1 šolja kore crvenog luka = boja lavande na belim jajima, ili crvena boja na braon jajima
• 1 šolja žute ljuske luka = narandžasta na belim jajima, zarđalo crvena na braon jajima
• 1 šolja iseckane cvekle = ružičasta na belim jajima, kestenjasta na braon jajima
• 2 kašike mlevene kurkume = žuta jaja
Dodajte jednu kašiku belog sirćeta u svaku šolju proceđene tečnosti za bojenje. Za svakih desetak jaja planirajte da koristite najmanje četiri šolje tečnosti za bojenje.
Dobijanje boja koje želite
Broj zaranjanja jaja u boju pokazao se kao čak važniji od vremena koje jaja provedu u boji.
SASTOJCI
12 neoljuštenih, tvrdo kuvanih, belih ili braon jaja, sobne temperature
• 1 šolja seckanog ljubičastog kupusa (po šolji vode)
• 1 šolja kore crvenog luka (po šolji vode)
• 1 šolja žutog luka (po šolji vode)
• 1 šolja iseckane cvekle (po šolji vode)
• 2 kašike mlevene kurkume (po šoljici vode)
• 1 kesica čaja od hibiskusa (po šoljici vode)
• 1 kašika belog destilovanog sirćeta (po šoljici vode)
• malo nekog biljnog ulja
OPREMA
• Šerpa za kuvanje sastojaka
• Bela posuda za kontrolu nijanse
• Cediljka
• Posuda za ceđenje boje
• Posuda za bojenje
• Papirni ubrusi
UPUTSTVO
Pripremite sastojke: Možete po svom izboru bojite jaja u više boja ili samo u jednu. Pratite gore navedene odnose za svaki sastojak da biste napravili pogodili nijansu koja vam odgovara.
Dodajte vodu u šerpu: Sipajte količinu vode koja vam je potrebna za boju koju pravite u šerpu.
Počnite da pravite boju: Dodajte sastojke (ljubičasti kupus, ljuske luka, itd.) i dovedite vodu do ključanja.
Podesite toplotu: Smanjite temperaturu na nisku i kuvajte poklopljeno 15 do 30 minuta.
Proverite boju: Boja je spremna kada dostigne nijansu nekoliko nijansi tamniju nego što želite za vaše jaje. Nakapajte malo boje na belu posudu da proverite boju. Kada je boja tamna koliko želite, uklonite posudu sa vatre i ostavite da se boja ohladi.
Procedite boju: Ohlađenu boju sipajte kroz cediljku sa finim mrežama u drugu šerpu (ili u činiju, a zatim nazad u originalnu tepsiju ako je to sve što imate).
Dodajte sirće: Umešajte sirće u boju - koristite 1 kašiku sirćeta po šoljici proceđene tečnosti.
Prelijte jaja bojom: Obarena i ohlađena jaja poređajte u činiju i pažljivo ih prelijte ohlađenom bojom. Uverite se da su jaja potpuno potopljena.
Stavite jaja u frižider: Jaja u boji prebacite u frižider i ohladite dok ne dobijete željenu boju.
Ako želite da vaša jaja budu intenzivnije nijanse a manje pastelna, umočite jaja više puta u boju, obavezno ih dobro osušite između dva potapanja u boju.
Osušite i nauljite jaja: Pažljivo osušite jaja kada postignu željenu nijansu, a zatim ih namažite svako sa malo ulja. Ispolirajte papirnim ubrusom. Čuvajte jaja u frižideru dok ne dođe vreme da ih pojedete.